Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

fredag07.05.2021

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Media

Norsk censur av Muhammedteckning

Publicerad: 22 februari 2008, 10:04

Organisationen Human Rights Service i Norge publicerade en ”Muhammedteckning” på sin webbsida. Då censurerade organisationens internetleveratör och serverhotell bort teckningen. Vilket var helt rätt, enligt norsk lag.


Human Rights Service använder sig av Imbera för att drifta organsiationens webbsajt. Det är Imbera som äger webbservern.

När Human Rights Service publicerade en Muhammedkarikatyr lyfte Imbera bort teckningen.

– Driftsleverantören gick in, redigerade vår sida och strök karikatyrerna av Muhammed, säger Hege Storhaug, informationsansvarig på Human Right Service till norska Kulturnytt.

Censuren ledde i går till en mediestorm i Norge.

– Oacceptabelt, sade Dagbladets chefredaktör Anne Aasheim.

– Helt fel. Vi har avtal som försäkrar oss om full kontroll över innehållet på sajten och varje försök till censur betraktar vi som et inbrott, sade Espen Egil Hansen på VG Nett.

Men Jon Bing, professor i rättsinformatik, säger att de har fel.

– Jag tvivlar inte att de båda tidningarna har solida avtal men lagen ändras inte för det. Och lagen slår fast at det är internetleverantören har ansvaret för vad som kommer ut.

Åtminstone så länge leverantören äger servern så är det teknikerna och inte redaktörerna som har det slutgiltiga ansvaret för innehåller på norska sajter.

I Norge har bland andra VG, Dagbladet, A-pressetidningarna och TV 2 lagt sina sajter på externa webbservrar. Därmed har de inte, juridiskt, någon kontroll över sitt material.

Under hotet att bli av med sina kunder tillät Imbera Human Rights Services att publicera Muhammedkarikatyrer i går igen.

Billy Andersson

Redaktör magasin

billy.andersson@resume.se

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.