Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Nowotny frias från jäv kritiseras för upphandlingar

Publicerad: 20 november 2009, 14:20

Kommunikationschefen Claus Nowotny frias från jävanklagelserna, men har inte skött upphandlingarna enligt reglerna, vilket riskerat Sidas förtroende, skriver personalsvarsnämnden. Men det finn ingen grund för disciplinära åtgärder.


Ämnen i artikeln:

Sida

Claus Nowotny.

Resume.se kunde nyligen berätta att Sida beslutat att utreda avgående kommunikationschefen  Claus Nowotnys upphandling av kommunikationskonsulter i personalansvarsnämnden. Det fanns misstankar om jäv och att upphandlingarna inte skett enligt reglerna om offentlig upphandling.
Flera av konsulterna hade tidigare arbetat tillsammans med Claus Nowotny.

Nu har personalsvarsnämnden meddelat sitt beslut.

Nämnden konstaterar att Nowotny i samtliga aktuella fall inte skött upphandlingarna enligt regelverket. Både när det handlar om ramavtal för konsultuppdrag och direktupphandlingarnas storlek.
Genom sitt agerande har han utsatt Sida för risk för skadeståndsanspråk och förtroendeskada, skriver nämnden.  

När det kommer till jävanklagelserna konstaterar nämnden att det inte finns några relationer som pekar på att Nowotny skulle varit jävig när han upphandlat konsulterna. Däremot anser nämnden att Nowotny själv skulle ha lyft frågan eftersom han borde ha förstått att hans opartiskhet skulle kunna komma att ifrågasättas.

Claus Nowotny har i ett mail till Resume.se kommenterar beslutet:
”På den allvarligaste punkten, den om påstått jäv, konstaterar nämnden tydligt att det inte finns någon grund för anklagelsen. Det har jag vetat hela tiden men det är ändå med lättnad jag läser detta. Det var på denna punkt min heder ifrågasattes. På just denna punkt är det därför särskilt viktigt att det inte finns några frågetecken kvar.”

När det kommer till kritiken mot upphandlingarna skriver han:

”Jag agerade för att Sida snabbt skulle få tillgång till den kompetens som krävdes. Och jag gjorde det utan någon som helst personlig vinning. Nämnden håller alltså med om att det var kompetensen hos konsulterna som var avgörande, inget annat.
Nämnden menar däremot också att jag agerat för snabbt. I vissa fall skulle jag ha valt en annan upphandlingsmetod och använt ramavtal annorlunda. Jag har respekt för den tolkningen. Men igen är det med tillfredsställelse jag konstaterar att det inte lett till någon skada för Sida. Tvärtom har det skapat fördelar för Sida att vi kunde arbeta effektivt och med rätt kompetens, även om detta i sig inte berättigar eventuella avsteg från de regler som gäller.
Jag lär av detta. Sida lär av detta och gör i ett avseende interna riktlinjer tydligare och därmed enklare att följa.

Peter Willebrand

Ämnen i artikeln:

Sida

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.