Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Nu är Google mer värt än Apple

Publicerad: 2 februari 2016, 07:34

Google går om Apple.

Foto: Colourbox

Google mer värt än Apple – första gången sedan 2010, Richard Aschberg prisas av konkurrenten och kundstorm mot Canal Digital.


Ämnen i artikeln:

MorgonsvepetGoogle

Nu är Google mer värt än Apple
Googles moderbolag Alphabet går om Apple som världens högst värderade bolag efter att ha presenterat sin rapport för fjärde kvartalet 2015. Bara minuter efter att Alphabet postade rapporten så gick aktiepriset upp tillräckligt mycket för att göra bolaget det mest värdefulla på jorden, med ett börsvärde på 568 miljarder dollar jämfört med Apple’s 535 miljarder dollar. Det rapporterar BBC.
Det här är första gången sedan 2010 som Google har varit värt mer än Apple. Hur länge det håller i sig återstår att se när handeln öppnar igen på tisdagen.
Alphabet gjorde en vinst på 4,9 miljarder dollar för fjärde kvartalet 2015. En uppgång från 2014 års 4,7 miljarder dollar. Omsättningen steg med 17,8 procent till 21,3 miljarder dollar. Faktorer som drar upp vinsten är framförallt mobilannonseringen.
"För två eller tre år sedan var mobil var en stor motvind för Google. Det fanns oro att den hade en negativ inverkan på deras desktopaffär, men när mobil tar över för fler sökningar, så blir mobilannonser närmare i värde till desktopannonser", säger Neil Doshi, vd för research på Mizuho Securities till BBC.

Facebooks Whatsapp över miljarden
Facebooks meddelandeapp Whatsapp har passerat en miljard aktiva användare, skriver Venturebeat.com. En av sju människor på jorden använder alltså Whatsapp för att kommunicera. Det kan jämföras med 450 miljoner användare när Facebook köpte tjänsten 2014. Det kan också konstateras att 42 miljarder meddelanden skickas dagligen via tjänsten och 1,6 miljarder foton delas.

Yahoo genomför kraftiga nedskärningar
Sökmotorn Yahoo väntas ge besked om stora nedskärningar efter att rapporten för fjärde kvartalet 2015 landar under tisdagskvällen. Det uppger Reuters, och hänvisar till Wall Street Journal.
15 procent, ungefär 1 600, ska enligt uppgift få lämna sina jobb.

News55 släpper resesajt
Nyhetssajten för 55plussare – News55 – släpper nu en resesajt som ska fungera som en resbilaga med reportage, tips och inspiration för den äldre generationen. News55 grundades i juni 2015 av medierävarna Artur Ringart och Fredrik Lundberg med tidigare förflutet på bland annat TV4, SVT och MTG. Sajten har idag runt 150 000 unika besökare i veckan. Anledningen till att de nu satsar på resor är att de helt enkelt ser att detta läses mest.
– 2015 var ett rekordår inom turismen. Och bland våra läsare ser vi ett enormt intresse att röra på sig och upptäcka nya platser både i Sverige och utomlands. Det är ett intresse vi vill uppmuntra, säger Artur Ringart, VD och medgrundare av News55, i en pressrelease.

Richard Aschberg prisas för Kommunal-granskningen
Nu får Aftonbladets Richard Aschberg pris för sin granskning av Kommunals verksamhet. Närmare bestämt Per Wendel-priset för årets nyhetsjournalist av konkurrenten Expressen. Priset delas ut till minne av Expressenjournalisten Per Wendel sedan 2006 och prissumman ligger på 100 000 kronor.
– Jag blev uppringd. De sa att Kommunal var ett fantastiskt bra jobb…Tja. Fan vad kul, tänkte jag, säger han till egna tidningen.
Motiveringen lyder:
”Det har gått tio år sedan Pelle Wendel lämnade oss mitt i steget mot nästa scoop, och i hans anda går årets pris till en annan murvel som skolades i kriminaljournalistiken, för att sedan regelbundet leverera löpsedlar om bredare samhällsjournalistik. Journalistik som påminner oss andra om att en nyhet är något som någon försöker dölja – resten är textreklam!
Årets Pelle Wendelpris går till Richard Aschberg”.

Kundstorm mot Canal Digital
Canal Digitals kundtjänst är nedringd sedan Discovery Networks tv-kanaler slocknat för 900 000 abonnenter. Man har nu svårt att hantera anstormningen som framförallt sker via Facebook.
– Det är klart att vi har ett mycket högre tryck än vanligt. Det är jättesvårt att hantera ett sådant tryck trots att vi har mångdubblat vår kapacitet och öppnat en extra kundservice i Göteborg, säger Maria Sörnell, presschef på Canal Digital, till Expressen.
Det har varit en del pajkastning mellan Discovery och Canal Digital/Bredbandsbolaget. Kanalerna slocknade natten mot måndag. Något nytt avtal ska inte vara klart.

Julia Lundin

Redaktör Resumé Insikt

julia.lundin@resume.se

Ämnen i artikeln:

MorgonsvepetGoogle

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.