Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Nu avgörs Stampens öde i HD – momskrav kan bli spiken i kistan

Publicerad: 10 december 2015, 09:07

Stampens huvudägare Peter Hjörne.

Foto: Anna-Lena Lundqvist.

Ingen vill rädda Stampen så länge Peter Hjörne är huvudägare. Men bankerna vill ogärna begära koncernen i konkurs och tvingas ta över svårsålda tillgångar. Stampens överlevnad avgörs i stället av Högsta domstolen som runt nyår meddelar dom om tryckerimomsen.


Ämnen i artikeln:

Peter HjörneMartin AlsanderHampus KnutssonStampenHögsta domstolenTryckerimomsen

Det blir varken Peter Hjörne eller Handelsbanken som avgör om Stampen ska gå i graven efter nyår, utan justitie­råden i Högsta domstolen. De ska avgöra målet Ö 2708-15, där Norstedts kräver tryckeriföretaget Mediarummet F&H på 4,8 miljoner kronor.

Målet "hissades" den 25 maj av Jönköpings tingsrätt till Högsta domstolen för att få fram en prejudicerande dom. Rättssystemet är nedlusat med mål där tryckerikunder försöker få tillbaka moms från tryckerierna, som i sin tur har återfått pengarna från Skatteverket. Högsta domstolen beviljade prövningstillstånd redan den 3 juni. Förra tisdagen hölls föredragning i målet:
– Det brukar ta några veckor innan domen är klar, säger justitiesekreterare Emelie Strömberg som är föredragande i målet. Vår målsättning är att meddela dom före årsskiftet.

Det kan därför bli gravöl i stället för champagne för Stampens ägare, Peter Hjörne och minoritetsägaren Lennart Hörling på Lidköpingspress, på nyårs­afton. Deras tryckeribolag VTAB har fått tillbaka 661 miljoner kronor från Skatte­verket. 582 miljoner är tvistiga och 318 miljoner kan krävas tillbaka av externa kunder.

Kloka tryckerier skuldförde omtvistade momsbelopp i avvaktan på dom. Men Stampen intäktsförde över 100 miljoner kronor av återbetald moms och förbrukade pengarna och tvingas nu återföra dem till skulder i balansräkningen. Om Högsta domstolen nu dömer till Norstedts fördel innebär det att Stampen kan tvingas betala över 300 miljoner till VTAB:s kunder genom åren.

Stampen har skulder kring 1 miljard och pressas av bankerna att betala räntor kring 10 procent för korta nödlån på 500 miljoner kronor. Under hösten har Stampen förgäves försökt hitta ny finansiering eller bredda ägandet. Men ingen vill satsa pengar i ett företag vars egna kapital kan utraderas av en dom om bara några veckor.

"Behovet att stärka balansräkningen är kvar, men det finns inget akut behov eller någon skarp deadline för en sådan process. Det pågår ett arbete för att i framtiden komma ur den kostsamma lånestruktur som vi har idag. Det ligger i sakens natur att inte kommentera dessa diskussioner djupare än så (...) När det gäller HD:s dom är det svårt att spekulera om åt vilket håll det lutar. Hela branschen har ju drabbats av det oklara rättsläget i frågan, så oavsett vad domen blir är det positivt att frågetecknen rätas ut" skriver kommunikationschefen Hampus Knutsson i ett mejl till Resumé.

Leif Holmkvist

Reporter

leif.holmkvist@resume.se

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.