Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Nu berättar fler om rasismen via #bästabeatrice

Publicerad: 14 mars 2013, 17:54

Beatrice Ask

Foto: Karina Ljungdahl

I går blev Jonas Hassen Khemiris brev till Beatrice Ask dagens stora samtalsämne. Nu delar mängder av svenskar sina berättelser om vardagsrasism på Twitter och riktar dem till justitieministern via hashtagen #bästabeatrice.


Författaren Jonas Hassen Khemiris öppna brev till justitieminister Beatrice Ask i Dagens Nyheter blev den mest delade artikeln genom tiderna under DN:s historia.

I morse var det tänkt att författaren skulle debattera om Reva-projektet mot justitieministern i SVT:s "God Morgon Sverige". Författaren fick förhinder och Beatrice Ask svarade själv på Jonas Hassen Khemiris brev om det kritiserade Reva-projektet i morgonsoffan.

Allt sedan publiceringen i Dagens Nyheter under tisdagen har initiativet #bästabeatrice fått stort genomslag på Twitter, det skriver Expressen. I uppropet via hashtagen delar svenskar med sig av sina erfarenheter av vardagsrasism i Sverige.

En av de som deltagit i uppropet är SVT:s programledare Gina Dirawi:

"Farsan till Gina 9 år: "Gina,så länge du ser ut som du gör&har din bakgrund så måste du jobba trippelt så hårt". Han hade rätt #BästaBeatrice", skriver hon på Twitter.

Ministern får också kritik för sitt uttalande i Dagens Nyheter där hon förklarade att hon själv sett rasism under sin tid som utbytesstudent i USA.

– Jag var utbytesstudent i USA på 70-talet och bodde hos en svart familj i ett svart område. Jag gick i en skola där 70 procent var svarta. Alltså har jag bilden ganska klar för mig hur det kan vara och jag har ett engagemang för hur man blir bemött, sade Ask till Dagens Nyheter.

Operasångerskan Malena Ernman är en av de som reagerat på uttalandet under hashtagen #bästabeatrice:

"Många har prövat att spela ut Utbytesstudent-kortet. Det har aldrig funkat särskilt bra.... #BästaBeatrice".

Andreas Rågsjö Thorell

Webbredaktör

andreas.thorell@resume.se

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.