måndag6 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Nu börjar de gräva själva

Publicerad: 5 november 2010, 09:24

Kungen bad om att bli lämnad i fred – men frågorna är många efter hans fiasko i går. Mediernas jakt fortsätter och kvällstidningarna börjar gräva på egen hand. – Vi kommer fortsätta att inte bara referera innehållet i den här boken, som flera andra medier nöjer sig med att göra, utan också försöka kontrollera påståendena och bekräfta eller dementera det som är relevant, säger Expressens chefredaktör Thomas Mattsson till Resume.se.

Ämnen i artikeln:

AftonbladetThomas MattssonExpressenDen motvillige monarkenJan Helin

MH

Magnus Helander


Bevakningen av kungen fortsätter med oförminskad styrka. Här är kvällstidningarna i dag.

Kungen totalsågas för sitt agerande – han ville vända blad och avsluta debatten, men det blev en motsatt effekt: mediernas bevakning fortsätter.

Expressen gräver nu på egen hand, enligt Thomas Mattsson.

– Det finns nog fortfarande en del obesvarade frågor om statschefen, trots hans mycket mänskliga önskan om att få slippa den granskningen. Vi kommer fortsätta att inte bara referera innehållet i den här boken, så som flera andra medier nöjer sig med att göra, utan också försöka kontrollera påståendena och bekräfta eller dementera det som är relevant. Uppmärksamheten om boken har varit så stor, att det är rimligt att nyhetsredaktionerna faktiskt tar sitt ansvar och inte bara berättar om "mediestormen" och "boksuccén", säger Thomas Mattsson.

Även konkurrenten Aftonbladet fortsätter bevakningen med oförminskad styrka.

– Vi kommer att fortsätta granskningen av bokens uppgifter och debatten kring boken, säger Jan Helin.

Men kunganyheterna om boken har inte gett någon toppförsäljning.

– Jag vill inte kommentera försäljningssiffror, men även om intresset är stort – vilket syns på webbtrafiken – så brukar inte kritisk bevakning av kungen sälja särskilt många tidningar, säger Thomas Mattson och fortsätter:

– Det är en ofta spridd myt att "kvällstidningarna säljer lösnummer" på sånt här. Utan att säga något om upplagan just den här veckan, så kan jag påminna om att vi tidigare i någon debatt avslöjat försäljningssiffran från den dag för knappa tio år sedan då vi skrev om att kungen påstods ha varit på en strippklubb i Atlanta. Det var sensationella uppgifter i en amerikansk domstolsprocess, namngivna vittnen och allt… men minus tolv procent i tidningsförsäljning!

– Så den som tror att kvällspressen uppmärksammar en sån här skandalbok för att den är en så kallad "kioskvältare", den personen kan inget om branschen. Det handlar instället om att uppgifterna är relevanta och har stort allmänintresse.

Han får medhåll av Jan Helin.

– Vi har sålt helt okej. Men det är inte den kioskvältare för oss som våra belackare alltid vill tro.

I går publicerade Sifo en undersökning som visar att varannan svensk tycker att medierna inte ska gräva i kungens privatliv.

– Jag har fått cirka 350 läsarmail så här långt. De som tycker att vi ska låta kungen ha sitt privatliv i fred är i majoritet bland de som mailar. Andra som hör av sig är emot monarkin och är nöjda med att vi nu äntligen får reda på den översta överklassens kvinnosyn. Denna story delar läsarna, helt klart, säger Jan Helin.

Thomas Mattsson har inte fått några negativa reaktioner, hävdar han.

– Jag har inte fått ett enda kritiskt mejl om bevakningen av skandalboken. Det är faktiskt lite förvånande, men under ett avdelningschefsmöte i dag så sa också vår kvalitetsredaktör Irina Halling att inte heller hon hade fått någon enda kritisk reaktion.

– Jag hade nog väntat mig att åtminstone de läsare som reagear upprört när vi granskar apanaget skulle höra av sig, men än så länge verkar tidningsköpare och webbpublik upptagna med att läsa om kungens festande och umgänge, säger Thomas Mattsson.

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev