Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Nu har det hänt: kommunikatörerna fler än journalisterna

Publicerad: 11 juni 2015, 07:47

Antalet kommunikatörer i Sverige är nu fler än antalet journalister.

Foto: Colourbox.

På tio år har mediehusen minskat redaktionerna med 25 procent. Samtidigt har antalet kommunala kommunikatörer ökat med 106 procent. Det skriver Dagens Samhälle.


Göteborgs stad toppar listan och har numera 145 kommunikatörer anställda av kommunen. Stockholm har 93. Det skriver Dagens Samhälle som har granskat det växande fenomentet med kommunala kommunikatörer.

Samtidigt som kommunernas kommunikatörer har ökat i antal med 30 procent på fyra år så har 1000 journalistjobb försvunnit på bara två år. I år väntas 400 journalister få lämna sina jobb enligt beräkningar från Dagens Samhälle.

Gunnar Nygren, medieforskare vis Södertörns högskola, kommenterar det faktum att journalisterna blir allt färre och informatörerna allt fler.

– Kommunikatörerna står för information, inte granskning. Det kan de inte lastas för. Fast det är ett annat perspektiv i dag. På 60- och 70-talet var invånarna medborgare. I dag ses de som kunder och brukare. Det har lett till att kommunal information är alltmer marknadsföring, säger han till Dagens Samhälle.

Mika Wallgren

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.