Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Nu kan du vara "hen" på Facebook

Publicerad: 27 juli 2015, 08:49

"Detta kan även få en spridning utanför själva Facebooks gränser", säger Emelie Mire Åsell på RFSL

Nu öppnar communityt för de svenska användarna att själva välja kön och pronomen. En efterlängtad möjlighet för transpersoner menar RFSL som deltagit i arbetet tillsammans med Facebook..


Ämnen i artikeln:

RFSL

Fram till nu har det bara funnits två alternativ för de svenska användarna på världens största nätcommunity, man eller kvinna. Men många, bland annat queer- och transpersoner, har efterfrågat flera alternativ. I till exempel USA och England finns redan möjligheten att välja ”anpassad”.

RFSL (Riksförbundet för homosexuellas, bisexuellas, transpersoners och queeras rättigheter) har bidragit i Facebooks arbetet som expertinstans.

–Tillsammans med våra medlemmar och andra transaktivister tog vi fram en lista med alternativ som svenska Facebook skulle kunna använda, säger, Emelie Mire Åsell på RFSL till Resumé.

Resultatet är en lista på över 70 olika sätt att beskriva sin könsidentitet på och man kan dessutom kombinera upp till tio av dessa på det sätt man önskar. För den som vill går det också att välja ett helt eget.

– Jag tror att det har en ganska stor betydelse. Mycket sociala kontakter sker via nätet och Facebook är dessutom en hubb för många andra sociala medier. Så detta kan även få en spridning utanför själva Facebooks gränser.

För RFSL återstår fortfarande arbetet med att tillåta användarna att använda andra namn än de juridiska. Facebook kräver idag att den som registrerar sig använder ett namn som gör att det går att eftersöka personen även utanför nätet. Det kan handla om fall när användaren brutit mot lagen.

–I USA har man gjort att så att om man kan visa att man har tex ett bibiliotekskort med ett annat namn än det juridiska så har det varit tillräckligt för Facebook, säger Emelie Mire Åsell.

I Sverige är den lösningen dock svårare att få till eftersom identiteskorten oftast är knutet till personnmumret som i sin tur hänvisar till det juridiska namnet.

Mika Wallgren

Ämnen i artikeln:

RFSL

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.