Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Nu kommer TT:s nyhetsrobot

Publicerad: 13 april 2016, 07:33

Foto: Daniel Kjellberg

Nyhetsbyrån utvecklar en ”reporterrobot” – och målet är att den ska vara klar redan i sommar.


I slutet av förra året lanserade Mittmedia sin sportrobot, som skulle leverera matchreferat till koncernen. Nu ska även TT göra verklighet av idén om att låta robotar skriva journalistik.

LÄS MER: Mittmedias sportrobot Rosalinda är här

LÄS MER: Sportroboten tar jobb i Mittmedia

Det är Dagens Media som nu rapporterar att nyhetsbyrån TT utvecklar en egen robot som ska kunna producera artiklar och notiser utifrån statistik uppdelat i olika kategorier. Materialet ska vara skräddarsytt för kunder beroende på vilka kategorier de vill följa.

Satsningen är en del av ett större projekt där man jobbat i 1,5 år med att utveckla verktyg för digitalt berättande, som interaktiva kartor, quiz och tidslinjer.

– Dels för att kunna producera egen journalistik, men i dag jobbar också flera av våra kunder i de här verktygen. Vi är fortfarande i startgroparna med den här delen av projektet, så det är svårt att säga när det blir klart, men målsättningen är att det ska vara klart innan sommaren, säger Daniel Kjellberg, redaktionschef på TT, till Dagens Media.

Men roboten ska inte ersätta materialet som produceras i dag, menar redaktionschefen, utan snarare vara kompletterande. Inte minst rör det sig om att skapa lokala vinklar med befolkningsstatistik eller bostadspriser, menar han, som liknar roboten vid Mittmedias.

Mårten Färlin

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.