Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Nu lanserar Facebook sin "Blocket-dödare"

Publicerad: 4 oktober 2016, 05:51

Ny köp och sälj-funktion direkt i appen, Cilla Benkö får Pontus Schultz-priset och Bosse Hansson svårt sjuk. Det är några av nyheterna i morgonsvepet.


Ämnen i artikeln:

TwitterFacebookCilla BenköBlocket

Nu lanserar Facebook sin "Blocket-dödare"...
Redan i fjol spekulerades det att Facebook var på gång med en köp och sälj-marknad integrerad i det sociala nätverket. Bolaget gjorde nämligen ett test av funktionen "Local Market" hos vissa användare som läckte ut i Techcrunch. "Sajter som Blocket och Craigslist har all anledning att känna sig oroade" skrev Alessandro Amidani Svensson på Neo Technology i Resumé.

Nu blir funktionen verklighet när Facebook Marketplace lanseras. Till en början i USA, Storbritannien, Australien och Nya Zeeland. Enligt Techcrunch positionerar de sin köp och sälj-marknad som ett "snällare Craigslist". Funktionen får en helt egen flik i appen där användarna kan söka efter produkter per kategori eller geografi samt lägga upp egna saker att sälja.

Betalningarna sker initalt utanför Facebooks ekosystem, vilket betyder att de i nuläget inte tjänar pengar på tjänsten.

...och sågas av annonsörer
Nyheten att Facebook i två års tid "räknat fel" på hur lång tid användarna tittade på videoklipp har väckt stor uppmärksamhet världen över. Den amerikanska motsvarigheten till Sveriges Annonsörer, ANA, skrev i fredags en kritisk bloggpost där de efterlyser tredjepartsgranskning av Facebooks statistik. Digiday skriver att nyheten kan komma att påverka styrkeförhållandet mellan det sociala nätverket och annonsköparna.

Cilla Benkö får Pontus Schultz-priset
Sveriges Radios vd tilldelades igår Pontus Schultz pris för ett mänskligare näringsliv. Detta för sitt arbete med att bättra på jämställdheten inom företaget.
"När andra snackar har årets pristagare gjort det, lite i det tysta: Skapat en helt jämställd ledning" skriver juryn i sin motivering.
– Det känns så klart superroligt, säger Cilla Benkö till Expressen.

Kritik mot författar-avslöjande
Personen bakom pseudonymen Elena Ferrantes avslöjades igår. Med all sannolikhet är det den italienska översättaren Anita Raja som ligger bakom de bästsäljande romanerna. Avslöjandet har dock mötts av hård kritik, bland annat från Svenska Dagbladets kulturchef Lisa Irenuis.

"Det är svårt att inte uppröras över respektlösheten i detta triumfatoriska avslöjande, publicerat samtidigt i fyra internationella tidningar. Det negligerar inte bara författarens gång på gång uttalade önskan om att få förbli okänd, utan tar också död på ett sällsynt litterärt mysterium, där läsarna för en gångs skull har fått närma sig romaner utan att förhålla sig till författarens verkliga person" skriver hon i en krönika.

Disney skippar Twitter
För en dryg vecka sedan kom uppgifter om att Twitter är på väg att köpas upp. Disney pekades senare ut som en tänkbar köpare av tjänsten, men det är osannolikt enligt Recode. Däremot är det faktum att bolaget funderade på saken en tankeställare för andra stora mediebolag, skriver sajten. Disney anses nämligen vara ett av de mest välskötta företagen i mediebranschen.

Bosse Hansson svårt sjuk
Den pensionerade SVT-profilen Bosse Hansson har kämpat med en kronisk lungsjukdom under mycket lång tid. Men nu är läget värre än någonsin, berättar Expressen.
– Det är kaos för närvarande, jag är så dålig, säger han till tidningen.

Fredrik Thambert

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.