söndag28 maj

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Nu lanserar Youtube sin Spotify-utmanare

Publicerad: 17 maj 2018, 06:24

Foto: Flickr

Youtube lanserar annonsfinansierad musiktjänst, Facebookdata kan ha nått Ryssland och C More höjer priset. Det är några av nyheterna i morgonsvepet.

Ämnen i artikeln:

YoutubeSpotifyMediaMedier

JL


Nu lanserar Youtube sin Spotify-utmanare
På tisdag lanseras Youtube Music, en gratis musiktjänst med miljoner låtar och videos. Tanken är att Google med hjälp av sin AI-assistent Google Assistant ska erbjuda en smartare tjänst som kan rekommendera musik baserat på lyssningar, skriver flera medier. Youtube hoppas nu ta upp kampen om lyssnarna med Spotify.

Youtube Music kommer vara annonsfinansierad. Om man vill vara utan annonser finns ytterligare en tjänst som heter Youtube Premium, som även innehåller originalserier och filmer.

Utrullningen sker först i USA, Australien, Nya Zeeland, Mexiko och Sydkorea. Inom kort finns det även i Sverige.

Visselblåsaren: Facebookdata kan ha nått Ryssland
Härvan kring Cambridge Analytica och Facebook startade med visselblåsaren Christopher Wylie, som arbetat inom det nu nedlagda analysföretaget. I en utfrågning i senaten på onsdagen sade han att den ryska underrättelsetjänsten med stor sannolikhet har fått tillgång till datan kring Facebooks användare, skriver Politico.

Christopher Wylie varnade även senaten om att det är en ”kallt krig som pågår nätet” och att det kommer bli värre.

Wylies utfrågning är den senaste i raden och ett tecken på kongressens intresse i den pågående dataskandalen, som uppdagades i mars. 87 miljoner Facebookanvändare ska vara drabbade. Cambridge Analytica meddelade tidigare i maj att de går i konkurs.

C More höjer priset
Lagom till fotbolls-VM – nu höjer C More priset. Det tidigare priset på 99 kronor höjs till 109 eller 139 kronor beroende på vilket paket man har. Det rapporterar Breakit. Enligt C More är prishöjningen en del av en ompaketering där tre tidgare paket blir fyra.

Rupert Murdochs son ny Fox-boss
Lachlan Murdoch
tar över som styrelseordförande och vd för det nya Fox-bolaget, när Walt Disneys köp av 21st Century Fox film och tv-studios är godkänt av aktieägarna. Detta skifte markerar en symbolik inom Murdoch-imperiet. Fox blir nu mer renodlat med bland annat Fox News Channel, Fox Business Network och Fox Broadcasting Company med nyheter, sport och underhållning.

Alexa erbjuder olika röster
Voice assistants växer som bara den och kriget mellan de olika enheterna pågår. Nu gör Amazon’s Alexa det möjligt att att välja röster. Programmerare kan använda rösterna när de lanserar till exempel, spel underhållning eller nya funktionen.

Mark Zuckerberg förhörs av EU
Efter grillningen i den amerikanska senaten ska Mark Zuckerberg nu även förhöras av EU. Bakgrunden är Cambridge Analytica-skandalen – nu vill parlamentet att de 2,7 miljoner EU-medborgare som har drabbats av dataläckan ska få sin förklaring. Förhöret tros ske redan nästa veckan bakom stängda dörrar.

Magasin väljer Youtube för video istället för Facebook
Medieföretag som vill växa på videoområdet tittar åt Youtube istället för Facebook, rapporterar Digiday. Fast Company lanserar nu nio webbserier på Youtube, Fatherly’s serier får fyra gånger mer räckvidd på plattformen, The Atlantic går Youtube först. Det ökade fokuset ska bero på Facebooks förändrade algoritmer för video, som nu gynnar andra plattformar.

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev