Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Nu öppnar Sveriges första byrå för datajournalistik

Publicerad: 23 januari 2013, 00:19

Nu får Sverige sin första frilansbyrå nischad på datadriven journalistik. Bakom Journalism++ Stockholm står Jens Finnäs och Peter Grensund som under fjolåret var med och utvecklade "Räntekartan" på SvD.


Journalism++ är ett nätverk bestående av företag och frilansare som söker nya former för journalistik. Byrån finns sedan tidigare representerad i Paris och Berlin. Journalism++ Stockholm blir den tredje basen för nätverket.

Datajournalistiken har fått ett internationellt genomslag de senaste åren. På New York Times har Nate Silver med sina precisa valprognoser skakat om den politiska journalistiken i USA. Samma tidning har också visat att journalistik numera inte behöver se ut som 3000 tecken och en bild.

Även i Sverige bryter datajournalistiken ny mark. SVT Pejl har blivit Sveriges första renodlade dataredaktion. Förra året kammade Svenska Dagbladet hem ett flertal priser med "Räntekartan".

Södertörns Högskola har tillsammans med Vinnova startat ett projekt för att höja datakompetensen på redaktionerna. Nu blir alltså Journalism++ Stockholm den första frilansbyrån med inriktning på data i Sverige.

– Svenska‬ redaktioner har legat efter, men intresset för datajournalistik växer snabbt. Vår ambition är att vara landets vassaste journalister på datadriven reserach och visualisering”, säger Jens Finnäs, som tidigare jobbat på bland annat Sveriges Radio.

Peter Grensund var en av kreatörerna som tog fram "Räntekartan". Vid årsskiftet lämnade han Svenska Dagbladet.

– Strukturerad‬ analys och research möjliggör en mer djuplodad och självständig journalistisk bevakning. Samtidigt öppnar den upp för nya samarbeten mellan journalister, utvecklare och statistiker. Det kan naturligtvis bli hur galet och genialiskt som helst.

Nätverket Journalism++ grundades år 2011. Idag samlar de några av Europas ledande datajournalister. Nätverket delar varumärken, men framför allt kunskaper och erfarenheter.

– Det här är ett verkligt unikt samarbete. Vårt mål är att skapa ett globalt nätverk av likasinnade personer för att kunna bredda vår kompetensbas och ta oss an större mera banbrytande projekt”, säger Nicolas Kayser-Bril, vd för Journalism++ Paris, som hoppas kunna utvidga nätverket ytterligare redan under våren.

Journalism++ ligger bland annat bakom Feowl, en plattform för att kartlägga strömavbrott, och Datawrapper,‬ ett open source-verktyg för att enkelt visualisera data.

På Journalism++ kundlista återfinns bland annat AFP and Arte.

Finlandssvenske Jens Finnäs har tidigare även jobbat med medier som Yle, Helsingin Sanomat och Hufvudstadsbladet.

Andreas Rågsjö Thorell

Webbredaktör

andreas.thorell@resume.se

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.