Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Nu ska Facebook straffa sajter med långa laddningstider

Publicerad: 3 augusti 2017, 09:18

Facebook satsar ännu hårdare på att prioritera mobilsidor som laddar snabbt i news feed. Långsamma sajter kommer att straffas i form av lägre räckvidd, meddelar det sociala nätverket.


Både Facebook och Google arbetar hårt för att minska laddningstiderna för användarna. Facebooks Instant Articles och Googles AMP är två bra exempel på det. Båda har också valt att främja sajter som laddar snabbt i form av högre placeringar i människors news feed och sökresultat.

Nu aviserar Facebook att de tar ytterligare ett steg i kampen mot sega användarupplevelser. Inom en månad kommer de att börja prioritera länkar till sajter som laddar snabbt i deras mobilapp, medan länkar som tar lång tid att komma åt kommer straffas i form av lägre räckvidd, skriver Recode.

Det här är förstås dåliga nyheter för mediesajter som laddar långsamt och är överlastade med annonser. För Facebook finns det förstås en affärsmässig uppsida eftersom det kan leda till att fler börjar använda snabbladdande Instant Articles, vilka hittills varit långt i från någon succé i Sverige.
– Vi gör inte den här uppdateringen för att prioritera Instant Articles. De kommer att värderas på exakt samma sätt som tredjepartslänkar, försäkrar Facebooks produktchef Greg Marra till Recode, men tillägger att Instant Articles "laddar relativt snabbt".

Facebook vill inte avslöja exakt hur de definierar snabba kontra långsamma sajter.
– Det mesta av det du läser i din mobiltelefon kommer att klassas som snabbt av oss, säger Marra.

Fredrik Thambert

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.