Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Nu ska Facebook varningsflagga nyheter

Publicerad: 16 januari 2017, 07:21

Donald Trump och Mark Zuckerberg

Facebook testar filter i Tyskland, Pewdiepie i blåsväder efter antisemitiskt skämt och nu är Skam större än julkalendern. Det är några av nyheterna i morgonsvepet.


Ämnen i artikeln:

FejknyheterFacebookSkamYoutubestjärnaSVTPewdiepieHanna StjärneYoutubeRickard OlssonBrita ZackariYoutuberVasaloppet

Nu ska Facebook varningsflagga nyheter
Financial Times rapporterar att Facebook lanserar ett filter som fångar upp falska nyheter i Tyskland. Landet har från politiskt håll varit bland de hårdaste i sin kritik mot Facebook och tyska myndigheter har uttryckt växande oro kring spridningen av fejknyheter på det sociala nätverket.
Facebooks filter befinner sig än så länge på teststadiet och bygger på att användarna rapporterar in misstänkta fall. Artiklarna kontrolleras sedan av den Berlin-baserade frivillig-organisationen Correctiv. Artiklar som anses vara falska förses med en speciell märkning och en varningstext. CNN rapporterar att Facebook är noga med att understryka att filtret är ett test.

Raseri mot Pewdiepie efter antisemitiskt skämt
I ett videoklipp som fick stor spridning i helgen testarYoutube-stjärnan Felix "Pewdiepie" Kjellberg en ny typ av tjänst, där användarna kan beställa olika saker i videoformat. När profilen visar sin upp beställning är det ett klipp där två män i Indien syns dansa och där en skylt med texten "död åt alla judar" visas. I klippet håller "Pewdiepie" för munnen och säger:
– Jag är ledsen, trodde inte att de skulle göra detta. Jag känner mig delvis ansvarig för detta.

Klippet, som enligt Expressen visats över sex miljoner gånger, har väckt ilska hos många.

"Det här var så förolämpande för mig, både som en israelisk jude och som en av dina beundrare", skriver en person på Twitter.

Nu är Skam större än julkalendern
Den norska tv-serien Skam har gått om julkalendern som det program på SVT Play som haft flest tittare. Det uppger SVT:s vd Hanne Stjärne i Ekots lördagsintervju. Den norska succéserien som varit en otrolig hajp i Sverige har över 20 miljoner startade strömningar.

Rickard Olsson ut – Brita Zackari in
Fram till första söndagen i mars kommer tittarna kunna följa Brita Zackari och hennes uppladdning inför uppdraget som SVT:s åkande reporter i Vasaloppet.

– Jag har åkt massor med längdskidor eftersom jag växte upp i snö. Men det som blir tydligt för mig nu när jag har ett mål framför mig är att jag kanske mer bara använt skidor som ett sätt att ta mig fram, och kanske inte så mycket med rätt teknik, eller snabbt, säger Brita Zackari som tidigare verkade flera år inom reklambranschen till SVT.

Hon ersätter Rickard Olsson som fick stor uppmärksamhet under förra veckan sedan han blivit av med uppdraget och riktade kritik mot SVT.

Många kan tänka sig ha Facebook som bank
En tredjedel av världens bank- och försäkringskunder skulle kunna tänka sig att byta till stora teknikbolag som Google, Amazon eller Facebook om de skulle börja med finansiella tjänster. Det visar en undersökning som genomförts av konsultföretaget Accenture. Mest benägna att byta bank är kunderna i Brasilien. Det rapporterar Di Digital.

Medier stängs ute från högerpopulistiskt möte
Det tyska högerpopulistiska partiet Alternativ för Tyskland (AFD) stänger ute flera medier från en konferens med likasinnade partier i Tyskland. Det rapporterar Politico, som ska vara bland en de svartlistade organisationerna. Bland övriga svartlistade medier finns de tyska tidningarna Frankfurter Allgemeine och Der Spiegel, skriver Politico.

Andreas Rågsjö Thorell

Webbredaktör

andreas.thorell@resume.se

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.