Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Nu ska Google fixa kommentarsfälten

Publicerad: 27 februari 2017, 10:32

Foto: Wikimedia Commons

Den amerikanska nätjätten ska med hjälp av machine learning stävja det giftiga klimatet i kommentarsfält.

Ämnen i artikeln:

AlphabetNäthatGoogleKommentarer

Thomas Nilsson

thomas.nilsson@resume.se


I förra veckans Resumé Insikt Media kunde man läsa om Ifrågasätt, en svensk startup som med hjälp av automatiserade funktioner skulle bidra till att kommentarsfälten inte präglades av lika mycket hat. Nu får Malmö-startupen konkurrens.

Jigsaw, en teknologiinkubator inom Googles moderbolag Alphabet, annonserade i fredags att man kommer lansera en produkt som med hjälp av machine learning ska ta bort kommentarer som innehåller hat och hot och stimulera en givande konversation.

– Vi har mer information och fler artiklar än någonsin, trots det driver den hatfulla tonen på nätet folk bort från konverstioner om innehållet, säger Jared Cohen, vd på Jigsaw (f.d Google Ideas), till New York Times.

Machine learning innebär att ett datasystem kan lära sig genom repetition och användning. Programmet kommer att gradera kommentarerna mellan 0 till 100 för hur hatfulla de är. Tanken är att publicister ska kunna använda graderingen och endast tillåta kommentarer som ligger under en given värdering.

I utvecklandet av verktyget har man tagit hjälp av data från New York Times kommentarsfält. Cohen förklarar att verktyget fortfarande är i ett tidigt stadie och att barnsjukdomar fortfarande existerar.

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev