Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Nu ska reklamskatten avskaffas

Publicerad: 28 augusti 2017, 11:11

Kulturminister Alice Bah-Kuhnke

Regeringen föreslår att reklamskatten avskaffas för dagstidningar och tidskrifter.


Ämnen i artikeln:

Alice Bah KuhnkeDagspressTidskrifter

Reklamskatten för periodiska publikationer avskaffas. Något som innebär kostnadslättnader för dagstidningar och tidskrifter som utkommer med minst fyra nummer per år.  Regeringens förslag planeras att träda i kraft den 1 januari nästa år och regeringen räknar med att reformkostnader på 15 miljoner kronor. Det skriver DN.

Reklamskatten för tryckta medier har länge varit en het potatis för svenska publicister. Skatten har inneburit att dagspress och tidskrifter behövt betala skatt på sina annonsintäkter, något som enligt flera tidningschefer inneburit en skev konkurrens gentemot konkurrenter inom exempelvis etermedier.

Redan för 15 år sedan gav riksdagen regeringen i uppdrag att avskaffa reklamskatten, men den har blivit kvar. För två år sedan presenterade regeringen en stegvis sänkning av skatten, med 20 miljoner kronor 2017 och ytterligare 20 miljoner kronor 2019.

Vid sidan av reklamskatten är den så kallade digitalmomsen den stora käpphästen för tidningsutgivare. Momsen ligger för närvarande på 25 procent jämfört med 6 procent för tryckt material. Regeringen har meddelat att man vill sänka digitalmomsen, men inväntar en gemensam överenskommelse mellan EU-länderna.

Andreas Rågsjö Thorell

Webbredaktör

andreas.thorell@resume.se

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.