Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Nu ska TT satsa på robotjournalistik

Publicerad: 21 mars 2017, 13:43

TT gör en omfattande satsning Nyhetsbyrån på robotjournalistiken. Efter en försöksperiod ökar TT takten och under våren släpps flertalet nyhetsrobotar i aktuella ämnen.


Ämnen i artikeln:

TT

I dah har Skolverket släppt sin årliga rapport om lärarbehörighet i landets kommuner. I samband med TT:s nyhetstext om rapporten publiceras även en nyhetsrobot som automatiskt rapporterar om läget i tusentals grundskolor i hela landet. Läsarna väljer själva vilka skolor de vill fokusera på och kan dessutom jämföra flera skolor på ett enkelt sätt.

Nu kommer stora statistikmängder presenteras på en webbsida, i mobiler och appar. Sedan slutet av förra året har TT Nyhetsbyrån producerat ett antal nyhetsrobotar med olika inriktningar, exempelvis arbetslöshet, bostadspriser, befolkningsstatistik och nyföretagande.

– Detta ökar värdet av våra nyheter. Inte minst för de läsare som befinner sig utanför storstadsområdena och de största kommunerna, säger Mats Rörbecker som, tillsammans med affärsutvecklingsavdelningen, driver projektet och är reporter och utvecklare på TT Nyhetsbyrån i en kommentar.

–  Under våren är vår ambition att publicera flera robotar varje månad. Under 2016 utbildade vi 12 reportrar i databasjournalistik och J++ som ett led i vår ambition att producera välresearchad journalistik som är relevant såväl lokalt som på riksplanet, säger redaktionschef Daniel Kjellberg i en kommentar.

Andreas Rågsjö Thorell

Webbredaktör

andreas.thorell@resume.se

Ämnen i artikeln:

TT

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.