Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Lördag04.07.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Media

Nu ska tv-avgiften ryka

Publicerad: 26 Mars 2015, 09:51

TV-avgiften sjunger på sista versen.

Foto: Colourbox.

Radio- och tv-avgiften försvinner med all sannolikhet år 2020. Ett enigt kulturutskott beslutade i dag om en ny utredning för en teknikoberoende avgift. Den ska betalas av alla svenska medborgare. – Vi går från att se public service som ett mediebolag till att betrakta det som en demokratisk grundpelare, säger ledamoten Bengt Eliasson (FP).


Ämnen i artikeln:

SVTRadiotjänst

Frågan om public service framtida finansiering har varit en surdeg, men som blev akut sommaren 2014. Då slog Högsta förvaltningsdomstolen fast att den nuvarande tv-avgiften inte omfattar datorer och surfplattor.

I dag har ett enigt Kulturutskott därför beslutat om en utredning för ett nytt avgiftssystem som är lika för alla och teknikoberoende. Utredningen ska vara klar i god tid före år 2020, då den nya avtalsperioden inleds. Riksdagen ska klubba igenom förslaget efter påsk.

En som välkomnar beslutet är Folkpartiets ledamot Bengt Eliasson.
– Det är skönt med en bred enighet. Vi är överens om att den ska vara teknikoberoende och att den ska vara solidariskt finansierad. Det innebär att det blir en fast avgift, lika för alla, och alla ska vara med och betala den, säger han.  

Dagens beslut betyder att Radiotjänst med all sannolikhet försvinner år 2020.  
– Sedan får utredningen visa vem som ska hämta in pengarna. Men i mitt huvud är det bara Skatteverket som kan göra det, säger Bengt Elisasson.   

Finansieringen av SVT, SR och UR kan då ske via skattsedeln, i likhet med exempelvis begravningsavgiften.  
– Som jag ser det får public service en möjlighet att bli helt teknikoberoende. Det blir långsiktigt stabilt och vi behöver inte jaga folk i buskarna för att få in pengar. Man kan räkna ut finansieringen på lång sikt och man vet spelreglerna tydligare.

Gunilla Carlsson (S) är vice ordförande i kulturutskottet. Hon säger att det är för tidigt att dra slutsatser om vad utredningen kommer att resultera i.
– Man kan tolka det på lite olika sätt. Vi vet inte exakt hur sändningstillståndet kommer att se ut. Det vi säger i det här läget är att det ska genomföras en utredning inför det nya sändningstillståndet som ska börja gälla 2020. Det är ingenting som säger att Radiotjänst eller radio- och tv-avgiften kommer att försvinna – det vet vi inte än, säger hon.

Fredrik Thambert

Ämnen i artikeln:

SVTRadiotjänst

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.