Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Nu söker han presstöd - igen

Publicerad: 11 mars 2009, 15:35

Presstödsnämnden räknade fel på 100 miljoner kronor. Därför kräver DN omprövning och lika stort statsstöd som Svenskan och Skånska Dagbladet. DN hotas av förlust i år och väntas ta till kraftiga besparingar under våren.


Ämnen i artikeln:

Dagens NyheterThorbjörn Larsson

i snålblåsten. DN:s chefredaktör Thorbjörn Larsson har all anledning att se bekymrad ut. DN hotas av förlust  och företagsledningen förbereder en rad besparingsåtgärder.

När Bonniers flaggskepp DN i höstas ansökte om presstöd togs det knappt på allvar. Stödet är till för att rädda svaga andratidningar från undergång. Men DN kunde visa att hushållstäckningen i Stockholm hade halkat under 30 procent, vilket ger rätt till statsbidrag.
När Presstödsnämnden sammanträdde den 17 december fick ledamöterna damma av en undantags­paragraf för att kunna neka landets största morgontidning understöd. Om det är ”uppenbart att täckningsgraden ger en missvisande bild av konkurrensförmågan” kan nämnden neka presstöd.

Denna paragraf användes på DN som ansågs ha ”ett kraftig övertag på annonsmarknaden”. Påståendet back­ades upp med jämförelser mellan Svenskans och DN:s siffror ur 2007 års bokslut.
Men Presstödsnämnden hade inte fattat att Svenskan då hade det separata bolaget Svd.se för webben och räknade därför grovt fel på annonsintäkterna:
DN:s totala annonsintäkter var 1 210 miljoner kronor. Svenskans angavs till 520 miljoner, men var i verkligheten 619 miljoner.
Presstödsnämnden kom fram till att DN:s annons­intäkter var 2,32 gånger större än Svenskans och att tidningen därför hade en dominerande ställning. Men med de verkliga siffrorna blir förhållandet 1,95 gånger större, vilket motsvarar övertaget i hushållstäckning i Stockholm: 29 procent för DN och 15 för Svenskan.

Eftersom Presstödsnämndens beslut inte kan överklagas begär DN omprövning. Tidningen vill ha lika mycket statsstöd som konkurrenterna Svenskan och Skånska Dagbladet, i år 63,9 miljoner kronor. Den 29 april ska Press­tödsnämnden pröva DN:s nya försök att få statsbidrag.
Sedan dess har DN redovisat enstaka siffror ur sitt resultat för 2008. Vinsten stannar på måttliga 37 miljoner kronor. De ger knappt två procents rörelsemarginal och antyder att företaget har stora problem med lönsamheten. Med presstöd skulle DN ha kunnat redovisa en vinst på 100 miljoner för fjolåret.
Under årets två första månader har annonsmarknaden rasat. Både volymer och priser pressas ned av lågkonjunkturen. Om inte marknaden vänder faller DN:s annonsintäkter med tresiffriga miljonbelopp. Då kan inte ens presstödet rädda företaget från förlust.

Därför förbereder företagsledningen nu en rad åtgärder för att få ner kostnaderna. Enligt Resumés källor diskuteras bland annat att:
- Dra in en rygg och lägga både ekonomi och sport i huvudtidningen.
- Ytterligare minska antalet sidor, som redan nu är nere i sextio vissa dagar.
- Minska personalstyrkan som har vuxit i takt med satsningen på webben.
- Prissätta bort olönsam upplaga utanför storstäderna.
- Minska bulkupplagan som går till företag som flygbolag och hotell.
- I fjol var bara varannan DN fullt betald: upplagan rasade med 4 400 ex till
339 800, varav 176 500 var fullbetalda. Betalningsgraden var 80 procent. Resumé har utan framgång sökt chefredaktör Thorbjörn Larsson för en kommentar.

truefalse

Leif Holmkvist

Reporter

leif.holmkvist@resume.se

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.