måndag30 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Nu tvingas Cambridge Analytica lämna ifrån sig all data

Publicerad: 7 maj 2018, 06:23

Nu kan 240 miljoner amerikaner kräva tillbaka sin data.

Foto: Mostphotos.

Cambridge Analytica måste lämna ut data, Lena Andersson kritiserar DN och Kambodjas sista oberoende engelska tidning såld till pr-man. Det är några av nyheterna i morgonsvepet.

Ämnen i artikeln:

DNCambridge AnalyticaFacebookMorgonsvepetBjörn Wiman

Yasmine Winberg

yasmine.winberg@resume.se


Dataanalysföretaget Cambridge Analytica hamnade i blåsväder för ett par månader sedan, i samband med att The Guardian skrev om att bolaget samlat in data från miljoner amerikaner – data som sedan köptes av Donald Trumps presidentvalskampanj. Nu har den brittiska myndigheten Information Commissioner’s Office, ICO, beordrat Cambridge Analytica att lämna över all data och information som de sitter på. Dessutom tvingas de lämna ut information om hur de kom över datan och vad de sedan gjorde med den.

Det öppnar upp för 240 miljoner amerikanska väljare att kräva tillbaka sin data från bolaget under den brittiska dataskyddslagen. Cambridge Analytica har 30 dagar att rätta sig efter kravet. Ordern kommer efter att bolaget försatts i likvidation tidigare förra veckan. Det skriver The Guardian.

Lena Andersson till attack mot DN
När författaren och krönikören Lena Andersson gästade TV4 Nyhetsmorgon i lördags uttryckte hon kritik mot mediebevakningen av Svenska Akademien. Att Svenska Akademien inte kommer att dela ut Nobelpriset i litteratur i år säger hon är en ”fullständigt oproportionerlig konsekvens” av mediebevakningen. Vidare menar hon att medierna ska ha byggt en ”religiös kult” kring de 18 kvinnor som anklagar den så kallade kulturprofilen för sexuella övergrepp och trakasserier.

DN:s kulturchef Björn Wiman gästade även han programmet och var starkt kritisk till Lena Anderssons kommentarer.

– Det är hårresande vad du säger, Lena, sa Björn Wiman. Det skriver Omni.

Kambodjas sista oberoende engelska tidning såld till pr-man
Phnom Penh Post brukar hyllas för att vara Kambodjas sista oberoende engelska dagstidning. Men nu tystnar hyllningskören. Siva Kumar G, högste chef för pr-byrån Asia PR, har nämligen valt att lägga vantar på tidningen genom ett uppköp. I samband med att köpet offentliggjordes presenterades Siva Kumar G som en ”respekterad tidningsman” med ”erfaren journalistisk bakgrund”. Försäljningen har lett till en oro bland landets journalister.

– Journalistkåren är bekymrad över vilka följder försäljningen kan få. Det är bara två månader kvar till valet och det finns inte mycket oberoende media kvar, säger Abby Seiff, tidigare redaktör för Phnom Penh Post. Det skriver AFP.

Så gick Cambridge Analytica emot Facebooks order
När Cambridge Analytica ungefär ett år före det amerikanska presidentvalet uppmanades att radera data om de tiotals miljoner användare de samlat in, valde de att inte gå Facebook till mötes. Det visar läckta mejl. Bakgrunden är att Facebooks vd Mark Zuckerberg, när han vittnade i kongressen för ungefär en månad sedan, sa att bolaget hade beordrat Cambridge Analytica att radera all data de hade. Dessutom sa han att deras chef bekräftat att det skett i december 2015.

Nu väcker mejlen frågor om hur korrekt vittnesmålet egentligen var. Det skriver The Guardian.

Twitter uppmanade alla att byta lösenord
336 miljoner användare, det vill säga alla, uppmanades att byta lösenord på Twitter i fredags kväll. Anledningen var en bugg som sparade alla användares lösenord, helt oskyddade, i en intern logg. Enligt Twitter finns det inga bevis på att några lösenord blivit läckta, men bytet skulle ändå ske för säkerhets skull. Det skriver fler medier, bland andra CNN.

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev