Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

onsdag19.05.2021

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Media

Ny bok går till attack på Liza Marklund

Publicerad: 25 februari 2008, 07:48

Nästa vecka kommer boken Vingklippt ut i boklådorna. Den är ett hårt angrepp på succéförfattaren Liza Marklund och hennes böcker ”Paradiset” och ”Asyl”.


Allt har sin början på Expressen, där Liza Marklund var reporter i början av 90-talet. Hon anklagade Elisabeth Hermon för att utnyttja kvinnor på flykt i en artikelserie.

Efter Expressens artiklar gjordes flera polisanmälningar mot Elisabeth Hermon. Men förundersökningarna lades ner utan att något brott kunde styrkas.

Expressen införde inte någon rättelse, men tidningen gjorde en ekonomisk uppgörelse, som enligt Resume.se gav Hermon drygt 100 000 kronor.

Trots att polisutredningen inte gav något fortsatte Liza Marklund att använda historien i boken Asyl, som hon skrev tillsammans med Mia Eriksson, källan till Expressens nyhet. Historien finns också med i boken Paradiset som blivit film.

Men nu vill Elisabeth Hermon ge sin bild av historien. Det gör hon tillsammans med Stefan Lundström, journalist. Han är starkt kritisk till Liza Marklunds och Mia Erikssons agerande.
– De har tjänat miljoner på en berättelse som de redan förstått är falsk i grunden, säger Stefan Lundström, medförfattare till boken.
– Jag har papper på att förundersökningen inte ledde någonstans. Detta trots fem polisanmälningar.

Varför skriver ni boken nu om något som hände för så länge sedan?

– Elisabeth Hermon har varit i så dåligt skick efter anklagelserna.

Tobias Rydergren

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.