Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Ny förlust för Schibsted

Publicerad: 14 augusti 2009, 05:41

Schibsted är nu en mediekoncern som krymper snabbt.
Och resultatet före skatt blir en förlust på 92 miljoner norska kronor.


Ämnen i artikeln:

Schibsted

För Schibstedkoncernen som helhet blev det ytterligare ett tufft kvartal. Annonsintäkterna gick ner med 20 procent. Intäkterna som helhet backade med 12 procent. Trots det lyckas koncernen visa en rörelsevinst på 184 miljoner norska kronor. Men resultatet före skatt blir en förlust på 92 miljoner kronor.

För mediehuset Aftonbladet blev det ett tufft kvartal. Intäkterna minskade med 55 miljoner till 692 miljoner. Vinsten halverades till 38 miljoner kronor. För papperstidningen minskade annonsintäkterna med hela 27 procent samtidigt som upplageintäkterna sjönk med 5 procent. Det innebar att fjolårets vinst på 75 miljoner rasade till 33 miljoner. Även på Aftonbladet Nya Medier är nedgången tydlig. Intäkterna sjönk med 22 procent och vinsten blev 11 miljoner att jämföra med 42 miljoner 2008.

På mediehuset Svenska Dagbladet backade intäkterna med 12 procent. Det innebar att fjolårets vinst på 20 miljoner förbyttes i en förlust på 1 miljon kronor. Svenska Dagbladets annonsintäkter backade med 20 procent, men upplageintäkterna ökade med 2 procent.

Under kvartalet har Schibsted sparat 250 miljoner av den miljard som ska sparas under 2009. De senaste halvåret har antalet anställda minskat med 430 personer.

Den nya koncernchefen Rolv Erik Ryssdal passar också i samband med rapporten på att stuva om i ledningsgruppen. Gunnar Strömblad, som ansvarar för verksamheterna i Sverige får nu även ansvaret för att se till att det stora nedskärningspaket som redan aviserats genomförs enligt plan.

Samtidigt lämnar Birger Magnus och Jan Erik Knarbakk Schibsteds ledningsgrupp. Birger Magnus var den starkaste kandidaten jämte Rolv Erik Ryssdal att ersätta Kjell Aamot som vd. När han förlorade den maktkampen väljer han att lämna bolaget under nästa år. Jan Erik Knarbakk kommer dock att fortsätta inom koncernen.

Tobias Rydergren

Ämnen i artikeln:

Schibsted

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.