Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Ny kritik mot SVT: Sände ”trevlig morgon-tv” istället för terrorattack i Nice

Publicerad: 15 juli 2016, 09:30

Programledaren Lennart Persson ägnade till exempel en hel del tid åt att provsmaka mat.

Foto: SVT

UPPDATERAD. Efter gårdagskvällens terrorattack i Nice var det många som förväntade sig att nyheten skulle få stort utrymme i Gomorron Sverige. Men frustrerade tittare vittnar om motsatsen.


Ämnen i artikeln:

Gomorron SverigeSVTUlf JohanssonTV4

Natten till fredag körde en man med en lastbil rakt genom folkmassan på en strandpromenad i Nice, under Frankrikes nationaldagsfirande. Minst 84 personer uppges vara döda och över 100 skadade, enligt flera medier.

Men i stora delar av SVT:s nyhetsprogram Gomorron Sverige har man fortsatt enligt ursprungligt körschema, med få inslag om terrorattacken. En nöjespanel har diskuterat Emmy-nomineringar, man har till exempel sänt ett inslag om mountainbikes och ägnat en hel del tid åt morgonens matlagning. Flera har jämfört med konkurrenten TV4, som uppges ha ägnat större sändningsutrymme åt terrorattacken.

SVT:s agerande har väckt ilska i sociala medier.

— Marita Ulvskog (@maritaulvskog) 15 juli 2016Vore bra om SvT klarade bevakningen av terrordådet. Nu är det TV4 som fixar det. Jag kör utan bild: Sveriges radio. #Nice
— Malin Roos (@mmmroos) 15 juli 2016Det blir konstigt, det blir det, när man slår på SVT för att följa händelserna i Nice, och får nöjespanelen om Emmy-nomineringar.
— Erik Wiman (@ErikWiman) 15 juli 2016Över 80 döda i Nice. SVT tuffar på med trevlig morgon-tv om ditten och datten. pic.twitter.com/vQTIZpFUU5
— Emir Osmanbegovic (@Osmanbegovic) 15 juli 2016Oerhört starkt och bra av TV4 att ta rollen som public service när public service sviker. Utklassar SVT i rapporteringen om attacken i Nice.

Resumé har försökt att nå SVT för en kommentar. Gomorron Sveriges planeringsredaktör Daniel Wikdahl var inte i tjänst under morgonens sändning och kan därför inte svara på varför vissa programpunkter fick stå kvar trots händelsen.
– Men man har gjort förändringar och livesänt kontinuerligt. Det är en promille av vår sändningstid som har ägnats annat än dådet, säger han men understryker att det i övrigt inte är hans sak att kommentera.

Daniel Wikdahl hänvisar vidare till publiceringsredaktören Johanna Lilius som har beslutat om morgonens programupplägg. Men med anledning av hennes nyvakna tillstånd under fredagseftermiddagen avstår hon att kommentera, och hänvisar istället vidare till ansvarig utgivare Magnus Nyldén. Men han kan omöjligen lämna en kommentar då han har fullt upp och säger att det ligger på ordinarie ansvarige utgivare och programchef Ulf Johanssons bord att svara på frågorna. Men har lyfter dessvärre inte på luren.

Efter publicering av denna text hör Ulf Johansson av sig och berättar att han har varit ute med en båt på sjön. Han medger att SVT:s sändningsbeslut i det här fallet går att diskutera.
– Vi sände live i stort sett hela natten. Normalt kör vi igång Gomorron Sverige klockan sju, men nu drog vi igång med nyhetssändningar live redan från klockan sex och terrorattacken dominerade sedan i princip helt fram till halv nio.

– Men sedan valde vi att låta broadcast gå över till normal sändning och att man kunde fortsätta följa livesädningen om händelsen på webben. Det eftersom vi ofta får kritik för att lyfta för mycket av det ordinarie innehållet. Det är en svår avvägning helt enkelt.

Det är kanske många som har sovmorgon i semestertider och därför reagerade där vid niotiden?
– Ja, det är kanske något vi borde ha tänkt på. När vi har varit uppe och sänt i flera timmar – och så kommer kommer upp senare än vanligt. Det är en aspekt vi borde ha vägt in, säger Ulf Johansson.

Det är inte första gången den senare tiden som SVT får kritik för hur man väljer att rapportera. Efter matchen mellan England och Ryssland i fotbolls-EM utbröt våldsamma scener på läktarna, då ryska huliganer stormade en läktare med engelska fans. Men SVT fortsatte då enligt körschemat med snack om matchen, utan att rapportera från händelserna på arenan, vilket även då väckte kritiska röster.

Mårten Färlin

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.