Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Ny lag gör fotografering kriminell

Publicerad: 28 juni 2013, 12:11

På måndag träder en lag om kränkande fotografering i kraft. Ett foto taget i hemlighet kan ge upp till två års fängelsestraff och fotografers jobb kan bli kriminellt. – Fotografer kränker inte med sina kameror, skriver Lotta Schwarz, ordförande för Svenska Fotografers Förbund på förbundets Facebook-sida.


Ämnen i artikeln:

Svenska Fotografers FörbundJournalistförbundet

Den nya lagen om kränkande fotografering innebär att det från och med  den 1:a juni blir ett lagbrott att fotografera någon i hemlighet när  personen befinner sig i en privat miljö. Men lagen får kritik av både  Svenska Fotografers Förbund såväl som Journalistförbundet som menar att  lagen kan hindra journalistiskt arbete.

Det omdiskuterade lagförslaget om kränkande fotografering kan försvåra fotografers jobb. Syftet är att skydda privatpersoners integritet och att hindra fotografering i exempelvis omklädningsrum och toaletter. Men lagen kan kommat att försvåra framförallt fotografers arbete. Även om det i lagförslaget framgår att det inte räknas som ett brott om en fotografering tillhör ett journalistiskt nyhetsarbete har lagen kriticerats av både Journalistförbundet och Svenska Fotografers Förbund som menar att lagen hämmar journalistiskt arbete som är tänkt att avslöja missförhållanden eller orättvisor.

Svenska Fotografers Förbund uppmanar sina medlemmar att under måndagen ge sig ut på stan och fota.
– Fotografer kränker inte med sina kameror. Däremot bidrar de till att vår samtid dokumenteras, att angelägna bilder visas i alla tänkbara sammanhang och att vårt gemensamma visuella språk hålls levande. Svenska fotografers förbund tror på yttrandefrihet, skriver Lotta Schwarz, ordförande för Svenska Fotografers Förbund på förbundets Facebook-sida.

Alexandra Barganowski

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.