Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Ny lag mot ”kränkande fotografering”

Publicerad: 8 februari 2013, 09:27

Foto: Colourbox.

Regeringen föreslår nu en lag mot kränkande fotografering, enligt Dagens Nyheter. Lagen kan skapa problem för den granskande journalistiken.


Ämnen i artikeln:

Ola Sigvardsson

Propositionen lämnas till riksdagen nästa vecka, enligt Dagens Nyheter. Regeringen förelår en lag mot "kränkande fotografering" med syftet att skydda människors personliga integritet. Det ska bland annat bli olagligt att smygfotografera och filma i bostäder och på toaletter.

Den nya lagen undantar inte de grundlagsskyddade medierna. Däremot kan undantag göras om fotograferingen görs i nyhetsförmedling eller "i något annat sammanhang av samhälleligt intresse är av stor betydelse vid försvarlighetsbedömningen".

PO Ola Sigvardsson är kritisk:
– Det är bra att samhället agerar för att försöka komma åt detta. Men det som är problematiskt är att det inte finns något tydligt undantag i lagförslaget för den tryckfrihetsrättsligt skyddade delen. Därmed tvingas yrkesverksamma nyhetsfotografer att ständigt tänka till om huruvida vissa bilder är olagliga att ta på exempelvis en makthavare. Att kriminalisera fotograferings-ögonblicket kan därmed leda till att fotografier som borde tas inte blir tagna. Det är ett problem ur ett tryckfrihetsperspektiv, säger han till DN.

Fredrik Thambert

Ämnen i artikeln:

Ola Sigvardsson

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.