Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Ny mångmiljonförlust för Sydsvenskan

Publicerad: 17 januari 2012, 13:53

Lars Dahmén, vd för Sydsvenskan.

Foto: Sydsvenskan.

Sydsvenskan gick med drygt 10 miljoner kronor i rörelseförlust i fjol, förutom kostnaden för att köpa ut 70 personer ut företaget. I år väntar mer bantning.


Ämnen i artikeln:

Sydsvenskan

För ett år sedan trodde Sydsvenskans dåvarande vd Johan Ståhl på en vinst för 2011 på minst 90 miljoner kronor. Det blev minst 100 miljoner sämre. Ett skäl är att annonsavdelningen missat budgetmålen, ett annat höga personalkostnader.

När Lars Dahmén tog över som vd den 1 september hade tidningen under första halvåret gjort en förlust på 16,5 miljoner sedan annonsförsäljningen sålt 28 miljoner under budget.

Under hösten har Sydsvenskan hämtat hem en del av  tappet, men inte allt. Enligt Resumés källor gör tidningsdriften en förlust på 10-15 miljoner kronor.

Men på sista raden blir 2011 ännu ett stort förlustår. 70 anställda accepterade avgångsvederlag och kostnaden bokförs sannolikt i sin helhet på 2011. Det innebär att minst 50 miljoner i strukturkostnader ska läggas till rörelseförlusten.

Ledningen vill säga upp tio personer på redaktionen, men förhandlingarna bröt samman förra veckan och ska nu slutföras centralt.

– Vi föreslog att varje avsteg från laslistan skulle resultera i en tjänst i en vikariepool, förklarar journalistklubbens ordförande Karl G Jönsson. Då skulle de som inte hotas av uppsägning kunna känna sig trygga, trots att vi går ledningen tillmötes om avsteg.

Men då skulle målet om att minska personalstyrkan med 80 tjänster inte uppnås och ledningen sade nej.

Enligt Resume.se:s källor bedömer de av facket inkallade arbetstagarkonsulterna att Sydsvenskan tvingas minska sina kostnader med 10 procent för att nå långsiktig lönsamhet. Det innebär att ytterligare 20-30 tjänster hotas. Men årets bantning ska ske löpande i takt med att den nya organisationen sätter sig.

– Nej, vi har absolut inga neddragningar på gång. Det går enligt plan och resultatet pekar mot en mindre förlust, säger Lars Dahmén.

Leif Holmkvist

Reporter

leif.holmkvist@resume.se

Ämnen i artikeln:

Sydsvenskan

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.