Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Ny smäll mot Hanne Kjöller

Publicerad: 26 september 2013, 09:44

Dorotea Bromberg, vd på Brombergs Förlag.

Foto: Pressbild.

Hanne Kjöllers bok ”En halv sanning är också en lögn” har fått kritik för en rad felaktigheter. Ett fel har redan konstaterats och Uppdrag Gransknings frontfigur Janne Josefsson gick hårt åt boken häromdagen och menade bland annat att citat från Pressklubben satts in i ett felaktigt sammanhang. SR kommer nu med nästa smäll och anser sig ha hittat faktafel inom tre områden i boken.


Ämnen i artikeln:

Dorotea BrombergJanne JosefssonEn halv sanning är också en lögnBrombergs FörlagHanne KjöllerSveriges RadioGellert Tamas

GT och en rad andra medier har gått hårt åt att DN:s ledarskribent Hanne  Kjöller ställer in sitt bokmingelseminarium idag på Bokmässan i  Göteborg.

Hon befinner sig dock på en begravning i Örnsköldsvik av  en nära familjevän, enligt Dorotea Bromberg, som är vd för Brombergs  Förlag.
– Hennes seminarium ställdes in för två veckor sedan och hon  befinner sig på bokmässan under hela dagen i morgon i stället och kommer att säga samma saker som hon hade tänkt att säga idag. Hanne Kjöller är ingen person som fegar om det  inte finns väldigt bra skäl, säger Dorotea Bromberg.

Debatt hade också velat ha en fajt mellan henne och Janne Josefsson i veckan, men Hanne Kjöller meddelade att hon inte orkade.

–  Jag tar gärna en fajt mot Janne. Men dels tycker jag att Debatt är ett  skitprogram, dels kan jag inte på grund av begravningen. Jag tar gärna  en debatt mot honom en annan tidpunkt och i en annan arena, sade Hanne  Kjöller till Resumé igår.

Nu kommer nästa smäll mot Hanne Kjöller och hennes bok ”En halv sanning är också en lögn.”

SR  anser sig ha funnit faktafel inom tre områden i boken – ett som rör reportaget om  den inspärrade flickan, ett som rör reportaget om Fattiga Frida och ett  som rör ett Eko-inslag om en utförsäkrad.

Dorotea Bromberg befinner sig på tåget och har nyligen fått ett mejl med informationen från SR.
– Det är långt och komplicerat. Så det är för tidigt att uttala sig om det, säger Dorotea Bromberg.

SR skulle väl inte påstå att man har hittat tre fel om man inte har på fötterna?
– Jag vet ju inte om det stämmer. Jag är bara en förläggare som får kommunicera med författaren om det., säger Dorotea Bromberg.

Hon  berättar att hon nyligen pratade med Hanne Kjöller och att hon då var  på väg in i kyrkan. De hann då inte diskutera felen som SR anser sig ha hittat i boken.
– Hon var pressad och tvingades stänga av telefonen, säger Dorotea Bromberg.

Har det hänt att ni tvingats dra tillbaka en bok någon gång på grund av felaktigheter?
– Nej, inte på grund av innehållet i boken, utan möjligen på grund av tekniska missöden, säger Dorotea Bromberg.

Kan det bli aktuellt att dra in boken? Det rör sig om en bok som handlar om faktafel som nu verkar krylla av faktafel?
–  Vi har kunnat konstatera ett fel än så länge och jag måste undersöka om  det finns något mer allvarligt fel. Jag får återkomma i den frågan, säger Dorotea Bromberg.

Hanne Kjöller har med anledning av boken även fått kritik från Gellert Tamas angående hennes skriverier om kravallerna i Husby.

Karl-Johan Byttner

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.