Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Ny studie: Majoriteten av amerikanerna tror på fejknyheter

Publicerad: 7 december 2016, 06:50

En falsk nyhet om Donald Trump som cirkulerat på Facebook.

75 procent har gått på någon av de fejkade rubrikerna som fick stor spridning under valrörelsen, Kinneviks vd avgår och Hanne Kjöller kritiserar DN:s artikelserie. Det är några av nyheterna i morgonsvepet.


Ämnen i artikeln:

Huffington PostHanne Kjöller

Ny studie: Majoriteten av amerikanerna tror på fejknyheter
Buzzfeed har låtit Ipsos undersöka hur amerikaner tar emot fejkade nyheter. 75 procent har gått på någon av de fejkade rubrikerna som fick stor spridning under valrörelsen, visar studien. Bland republikanska väljare var siffran högre. Likaså bland de som anger Facebook som sin primära nyhetskälla. Den fejkade nyhet som flest trodde var sann (81 procent) var rubriken "FBI Director Comey Just Put a Trump Sign on His Front Lawn."

Kinneviks vd lämnar
Lorenzo Grabau slutar som vd för Kinnevik med omedelbar verkan. Finanschefen Joakim Andersson över som tillförordnad vd. Kinneviks styrelseordförande skriver att han är nöjd med Grabaus arbete men att bolaget nu är redo för en ny fas. Kinnevik är ägare i bland annat mediebolagen MTG och Metro.

Hanne Kjöller kritiserar DN:s artikelserie
I tre delar granskar journalisten Mattias Hagberg svenska liberala ledarsidor som han menar har glidit mot konservatism och alarmism. De två första artiklarna har avhandlat GP och Expressen. Men krönikören Hanne Kjöller är inte särskilt imponerad.
"Om DN Kultur ger mig ett uppslag ska jag gärna nagelfara hans texter och på motsvarande sätt "undersöka" om han egentligen inte är mer vänsterpopulist än liberal. För vem är egentligen populist? Den som ställer frågan om var alla nyanlända ska bo? Eller den som låtsas om att det inte saknas bostäder?" skriver hon i en Expressen-krönika.

Trumps tweet sänkte Boeing
Igår gick Donald Trump till syrlig attack mot flygplanstillverkaren Boeing som just nu bygger nästa presidentplan. "Boeing is building a brand new 747 Air Force One for future presidents, but costs are out of control, more than $4 billion. Cancel order!" dundrade Trump på Twitter. Exakt vad anklagelsen baserades på är oklart, men den fick aktien att sjunka med 1,5 procent innan den återhämtade sig igen.

Snart möjligt att stänga av kommentarer på Instagram
Instagram rullar ut ett antal nya funktioner i sin uppdatering av appen. Bland annat blir det möjligt för användarna att stänga av kommentarer helt och hållet. Dessutom blir det möjligt att gilla specifika kommentarer, precis som på Facebook. Förhoppningen är att få till en mer positiv stämning i kommentarsfälten, skriver Engagdet.

Hon tar över Huffington Post
New York Times-redaktören Lydia Polgreen är ny chefredaktör för Huffington Post efter grundaren Arianna Huffington. Recode menar att värvningen av den rutinerade journalisten indikerar att sajten kommer att gå i en mer nyhetsorienterad riktning.

EU ger grönt ljus till Microsofts Linkedin-köp
I går sa EU-kommissionen ja till Microsofts köp av Linkedin för 26 miljarder dollar. Därmed är det sista legala hindret röjt för att affären ska gå igenom, skriver Techcrunch.

Svenskarnas populäraste Youtube-klipp
Nu har Youtube samanställt listan över de klipp som setts av flest svenskar under det gångna året. Här är topp 10-listan i Sverige 2016:
1. Melodifestivalen 2016 PARODI - Finalen av Daniel Norberg
2. Adele Carpool Karaoke av The Late Late show with James Cordon
3. Sparka på bollen (EM-LÅT 2016) av IJustWantToBeCool
4. Gmx och Jockboi - #FML (Official video) av Jockiboi
5. Sia Carpool Karaoke av The Late Late show with James Cordon
6. EX ON THE BEACH - PARODI av RandomMakingMovies
7. ENGELSKA LÅTAR PÅ SVENSKA #2 av Keyyo
8. WHAT I EAT IN A DAY | vlogg av Therese Lindgren
9. PPAP Pen Pineapple Apple Pen av Piko-Taro
10. Grace VanderWaal: 12-Year-Old Ukulele Player Gets Golden Buzzer - America's Got Talent 2016 av America´s Got Talent

Fredrik Thambert

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.