Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Ny vd på Utgivarna

Publicerad: 24 februari 2017, 14:55

Nils Funcke vinner Stora Journalistpriset för Årets Avslöjande 2007.

Yttrandefrihetsexperten Nils Funcke blir Utgivarnas nya vd.


Ämnen i artikeln:

Nils FunckeUtgivarna

Nils Funcke är en frekvent debattör vad gäller grundlagsfrågor och yttrandefrihet. Han är även expert på tryckfrihetsrättsliga frågor och har de senaste åren varit anställd vid Institutionen för journalistik, medier och kommunikation (JMK) vid Stockholms universitet.

– Utgivarna har tyngd. Min uppgift blir att bidra till att denna tyngd koncentreras till de frågor som har betydelse för självständig och ansvarsfull publicistisk verksamhet, säger tillträdande vd Nils Funcke i ett pressmeddelande.

Nu blir han ny vd för Utgivarna. Några av de frågor som Utgivarna har högst på agendan är ett gemensamt medieetiskt system, allmänhetens förtroende för medierna samt hot och hat mot journalister.

– Utgivarnas uppgift är att understryka vikten av att rågången mellan medierna och staten är tydlig, säger Nils Funcke.

– Sammantaget syftar utvecklingen av ett gemensamt medieetiskt system till att upprätthålla och stärka medborgarnas förtroende för medierna. Det finns inga genvägar för att skapa förtroende. Det kan bara förtjänas genom noggrannhet, transparens och god etik. Ett högt förtroende för medierna gör också att hot och hatkampanjer mot enskilda medier eller journalister inte ges en bredare grogrund bland allmänheten. Det ökar också förståelsen för att hot och hat ska lagföras.

Utgivarnas styrelseordförande Sofia Wadensjö Karén:

– Utgivarna får i Nils en person som under lång tid har visat stort engagemang i, och stor kunskap kring, alla de frågor som rör utgivarskapet. Han tillträder dessutom i en tid då en samlande intresseorganisation som Utgivarna är viktigare än någonsin. Nils blir en utmärkt företrädare för Sveriges alla ansvariga utgivare.

Andreas Rågsjö Thorell

Webbredaktör

andreas.thorell@resume.se

Ämnen i artikeln:

Nils FunckeUtgivarna

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.