Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Nya ägare pumpar in 81 miljoner kronor i Stampen

Publicerad: 15 december 2016, 06:41

GP-huset i Göteborg och huvudägaren Peter Hjörne.

Allt om nyemissionen som är tänkt att rädda den pressade mediekoncernen.


Ämnen i artikeln:

Peter HjörneMartin AlsanderStampen

Nya ägare pumpar in 81 miljoner kronor i Stampen
Igår kväll meddelade Stampen att de får in 81 miljoner kronor i en nyemission som ledningen påstår ska rädda bolagets ekonomi.
— Det här var den sista pusselbiten i vår räddningsplan och med den på plats får koncernen den finansiella trygghet och det starka engagemang som behövs, säger Stampens koncernchef Martin Alsander till GP.

LÄS MER: Stampen behöver en miljard för att överleva vintern

De nya ägarna är, som tidigare aviserats, en grupp Västsvenska investerare med kopplingar till Stampens huvudägare Peter Hjörne. Bland annat Stena Line-ägaren Dan Sten Olsson, Cherry Casino-grundaren Rolf Lundström och förhandstippade Fabian Hielte. Så här ser Stampens ägarbild ut efter nyemissionen:
Peter Hjörne med familj 36,1 %, Ernström Kapital med närstående 13,3 %, Stena Finans 12,4 %, Lennart Hörling genom bolag 11,2 %, Marika Hjörne Cobbold med familj 7,6 %, Stampens ledning 6,0 %, Styviken Invest (Björn Savén) 5,4 %, Provobis 4,9 %, fackliga organisationer 2,6 % och Jack Forsgren genom bolag 0,5 %.

Hjörne tappar majoritetsägandet
I den nya ägarkonstellationen äger Peter Hjörne med familj plus släktingar 44 procent av Stampen. Därmed är tiden som majoritetsägare till ända.
– Att vara majoritetsägare har inte varit frågan för oss, det viktigaste har varit att rädda företaget, den lokala journalistiken och jobben. För att göra det har vi varit tvungna att gå ner i ägande. Jag kan konstatera att vi är fortfarande stora ägare och vi ser det som en fördel att nu få in nya, starka och duktiga partners som tillsammans med oss kan utveckla verksamheterna, säger Peter Hjörne till GT.

Stefan Melesko: Låg värdering av Stampen
Medieforskaren Stefan Melesko betvivlar att de 81 miljoner kronorna kommer att rädda koncernen.
– Min spontana reaktion med tanke på de utbetalningar och påfrestningar som ligger framåt, är att det är lite. Företaget är mycket lågt värderat jämfört med tidigare eftersom 80 miljoner kan ge nästan hälften av ägandet, säger han till GT.

Olle Lidbom: Ledningen har imponerat storligen
Medieanalytikern Olle Lidbom tycker att Stampens ledning har gjort ett imponerande jobb med att ro rekonstruktionen av Stampen i land. Därmed har de säkrat koncernens överlevnad till nästa år. Frågan är bara hur den ska klara sig på längre sikt.
"Dagstidningsmarknaden är ett moras: förra året försvann 653 Mkr annonsintäkter för samhällsjournalistiken i Sverige. Upplagorna rasar raskt och några stora, nya intäkter finns inte i sikte. Mellan 2010-2014 tappade Stampen -12% i omsättning - är det verkligen rimligt att tro att de ska vända den utvecklingen?" frågar sig Olle Lidbom i en analys.

Fredrik Thambert

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.