Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Nya anklagelser mot Hanne Kjöller

Publicerad: 28 januari 2015, 10:24

Texten i Dagens Arena och Hanne Kjöller.

Foto: Skärmdump och Hanne Kjöllers bok.

Hanne Kjöller har varit i blåsväder sedan sitt boksläpp för två år sedan. Nu kastas strålkastarljuset återigen mot DN:s ledarskribent: Dagens Arena anklagar henne för att ljuga i en text om fackförbundet Byggnads.


Ämnen i artikeln:

Dagens ArenaHanne Kjöller

Det var 2013 som Hanne Kjöller släppte boken "En halv sanning är också en lögn". Den väckte stor kritik och det var flera som anklagade henne för grova faktafel, bland andra Uppdrag Gransknings Janne Josefsson. Förlaget gav ut en korrigerad version och Hanne Kjöller både JK-anmäldes och stämdes.

Nu anklagas hon för lögn igen – den här gången av Dagens Arenas Mikael Färnbo, som är redaktör och ansvarig för den granskande journalistiken på tidningen.

"Det är inte utan att man undrar: Hur kan de låta henne hållas! Ännu en gång har DN:s ledarskribent Hanne Kjöller lekt grävande reporter i en artikel som är så full av halvsanningar att den i sin helhet utgör en lögn", skriver Mikael Färnbo på Dagens Arenas sajt.

Anledningen till anklagelserna är en text ledarskribenten skrivit på DN som handlar om fackförbundet Byggnads syn på dödsolyckor på arbetsplatser och att fackförbundet säger att de ökar. Detta medan Kjöller själv hävdar motsatsen – att dödsolyckorna inte alls ökar – till stöd har hon statistik på dödsolyckor mellan 2011-2013 – men inte från förra året.

"Statistiken över dödsolyckor år 2014 är inte dubbelkollad och ännu inte publicerad på Arbetsmiljöverkets hemsida. Men redan i september stod det klart att det skett fler dödsolyckor än under hela 2013. Den kunskapen ligger en googling bort", skriver Färnbo.

Enligt honom blir tilltaget vilseledande, eftersom det under de åren rått lågkonjunktur i Sverige, och att dödsolyckorna då minskat "inte är överraskande, dödsolyckor minskar alltid i lågkonjunktur". Han tycker också att hon borde nämnt att dödsolyckorna ökade fem år i rad innan finanskrisen kom. Det är några av anledningarna till att han kallar texten "provocerande okunnig".

Hanne Kjöller skriver också i sin text att Byggnads i och med detta försöker "göra politik av tragedierna" genom en antydan att de skyller dödsolyckorna på avsaknaden av kollektivavtal medan Färnbo menar att mycket tyder på att kollektivavtal tvärtom förebygger dödsolyckor.

Resumé söker Hanne Kjöller.

Yasmine Winberg

Redaktör Resumé Insikt

yasmine.winberg@resume.se

Ämnen i artikeln:

Dagens ArenaHanne Kjöller

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.