Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Nya kungaboken skapar kritikstorm mot DN

Publicerad: 22 oktober 2012, 09:16

Omslag till "Från en säker källa"

På debattsidan i dagens DN skriver Desirée Ahokas Schein om sin och Dick Harrissons nya bok om monarken Carl XVI Gustaf. En artikel som snabbt mötte kritik eftersom det inte framgår att författarna har koppling till hovet. – Om en okänd kollega kommer fram och avslöjar ett potentiellt sensationellt scoop blir man väldigt fundersam, säger Sydsvenskans kulturskribent Andreas Ekström till Resumé.


Ämnen i artikeln:

Carl XVI GustafThomas SjöbergAndreas Ekström

I september förra året avslöjade Expressen att historikern och prins Daniel Westlings personliga mentor, Dick Harrison, skulle skriva en bok som granskade skandalboken om kungen, "Den ofrivillige monarken". Boken heter "Från en säker källa".

Redan då höjdes kritik mot trovärdigheten i att prinsens mentor skulle granska boken.

Även hans medförfattare till boken, som nu kommer ut i veckan, frilansreserachen Desirée Ahokas Schein har kopplingar till kungen.

Enligt Expressen har hon samlat material om kungaskandalen och författarna bakom den och har också lämnat en skriftlig rapport om sina fynd till kungens närmaste kompisgäng, lett av fastighetsägaren Anders Lettström och finansmannen Aje Philipson.

Författaren till "Den ofrivillige monarken", Thomas Sjöberg, sa till Expressen då:
– Professorn borde först granska sin kollega. Han verkar inte ha gjort sin läxa ordentligt.

Nu riktas återigen kritik mot Harrison och Ahokas Schein efter att den senare i dag har skrivit en debattartikel på DN Debatt om deras kommande bok som de menar avslöjar en "härva av manipulerade bevis, rena lögner och ytterst tveksamma metoder" kring "Den ofrivillige monarken".

Sydsvenskans kulturreporter Andreas Ekström är en av de som nu riktar kritik och undrar vem Desirée Ahokas Schein är.
– Varningsklockorna ringde i morse. Om en okänd kollega kommer fram och avslöjar ett potentiellt sensationellt scoop blir man väldigt fundersam. Samtidigt har jag stor ödmjukhet inför uppgifterna. Jag ser fram emot att läsa boken, säger Andreas Ekström till Resumé.

Andreas Ekström har haft kontakt med Tove Meyer som var resarcher bakom boken "Den motvillige monarken".
– Jag tycker att författarna till "Den motvillige monarken" har utsatts för en massiv granskning och smutskastning. Ingen har lyckats motbevisa faktauppgifter i boken. Men i sin strävan att försvara kungen har flera personer tappat koncepterna.

Nils Öhman är redaktör för DN Debatt. Han fick tillgång till boken och tycker personligen att uppgifterna verkar väl underbyggda. Enligt honom föregicks artikeln av en lång diskussion.

Varför framgår det inte i artikeln att det finns kopplingar mellan författarna och hovet?
– Det jag har fått uppgift om är att Dick Harrison bara varit rådgivare till prins Daniel i en vecka. Jag har ställt en rad frågor till författarna om deras koppling till hovet och det är klart att de kan ha ljugit för mig men det tror inte jag.

Hur komplicerad är den här artikeln?
– Man ställer alltid frågor till artikelförfattarna. Det här är en extra svår situation. "Den motvillige monarken" har skapat en bild av kungen som har blivit väldigt vedertagen i samhällsdebatten. Därför är boken väldigt intressant.

Hur mycket handlar publiceringen om allmänintresse?
– Vad skulle det annars handla om?

Andreas Rågsjö Thorell

Webbredaktör

andreas.thorell@resume.se

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.