lördag25 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Nyblivna fienderna möts i debatt i Almedalen

Publicerad: 30 juni 2016, 07:11

Jan Scherman och Jan Helin möts.

Foto: Yasmine Winberg/Jonas Eltes

tidigare kollegorna Jan Scherman och Jan Helin som på tisdag möts i en debatt i Aftonbladet TV i Almedalen. Public service och Facebook står på agendan.

Ämnen i artikeln:

AlmedalenPublic ServiceJan SchermanTVFacebookAftonbladetAlmedalen 2016DebattLive-tvSVTTv-branschenJan Helin

Julia Lundin

julia.lundin@resume.se


De båda var fram tills nyligen kollegor på Aftonbladet. På tisdag klockan 11 så möts de i en het debatt i Aftonbladets tält i Almedalen.

– Vi är två personer som sammantaget har lång erfarenhet ur olika utgångspunkter. Det kommer bli en rejäl diskussion live i Aftonbladet TV, säger Jan Scherman, numera konsult på Aftonbladet.

Jan Helin bytte nyligen jobb från chefredaktör på Aftonbladet till programdirektör på SVT.

– Vi hyser samma förtjusning för rörlig bild och affär. Så sett förstår vi varandra på djupet – sedan är han en envis jävel. Jag är mer av en diplomat… eller, ja… det där kanske det finns olika uppfattningar om.

LÄS MER: Jan Scherman lämnar Aftonbladet
LÄS MER: Jan Helin till SVT

Jan Scherman har tidigare riktat skarp kritik mot public service som utmanar kommersiella medier genom bland annat Facebook. Debatten kommer också behandla detta ämne.

– Jag tycker själv att en diskussion någon gång måste vara vad public service ska syssla med istället för att besvaras med att de ska syssla med allt annat. Du måste våga prata om hur det här företaget sköts rationellt i och med att de använder sig av allmänna medel.

Mer då?
– Självklart den stora utmaningen för medier i stort – den enorma strukturomvandlingen som pågår. Hur man ska säkerställa den kritiska oberoende och livsnödvändiga nyhetsjournalistiken både lokalt och nationellt. Det kommer inte bli Facebook och Youtube som styr människors informationshämtning i framtiden.

Jan Helin:

– Framtiden för television, rörlig bild eller video eller bara det faktum att ingen ens vet vad man ska kalla tv längre. Det är det medieslag som växer mest i konsumtion online, traditionellt är dyrast att producera men också den mest engagerande typ av media som världen sett.

Kan det bli lite hätsk stämning?
– Goda vänner kan både bråka och diskutera. Vi har rätt olika åsikter, som till exempel hanteringen av SD där Jan nu måste ta en annan ståndpunkt än den han hade på Aftonbladet, säger Jan Scherman.

Kommer Scherman ställa dig mot väggen, Jan?
– Janne har svårt att prata på något annat sätt i offentligheten, om du fattar vad jag menar… Så, ja det utgår jag ifrån.

En liten nyhet under Almedalsveckan är att Jan Scherman kommer att arbeta som reporter och skriva ett reportage om dagen för Aftonbladet. Fotografen Jimmy Wixtröm står för bilderna.

– Vi ska bland annat berätta om arbetslösheten, miljö, turism, färjetrafik och nya entreprenörer på Gotland. I medievärlden så tycker jag fortfarande att historieberättare är de finaste jobbet man kan ha, säger Jan Scherman.

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev