Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Nyheten om Zlatans jättebetalning falsk

Publicerad: 31 juli 2014, 12:54

Veckans Affärers nyhet som plockades upp av en rad medier var falsk. Skärmdump från Sociala Nyheter som visar de mest delade artiklarna.

Veckans Affärer fick stort genomslag för uppgiften om att Zlatan hade betalat avgift för vägunderhåll för tusen år framåt. Men nyheten är falsk. Det avslöjar Metros Viralgranskaren.


Ämnen i artikeln:

Veckans AffärerZlatan Ibrahimović

Lars-Johan Jarnheimer, mannen som enligt Veckans Affärer ska ha varit den som ringt och påmint Zlatan om räkningen, dementerar uppgiften som spritts och blivit en av de mest delade nyheterna den här veckan.

Det handlade om att Zlatan var sen med en avgift på 500 kronor för vägundehållet till lyxvillan på Resarö – men när han väl betalade in pröjsade han 500 000 kronor, alltså för tusen år framåt.

Men den uppgiften stämmer inte.

– Nä, detta är verkligen en "råttan i pizzan", skriver Lars-Johan Jarnheimer i ett mejl till Metros Viralgranskaren.

– Det enda gemensamma är att vi båda har sommarhus på Resarö. Jag tror  att det var Veckans Affärer som ringde och frågade i våras om denna  historia var sann, vilket jag dementerade, men det verkar inte ha  hjälpt.

Det innebär att en rad stora medier blivit blåsta, som SVT, Aftonbladet och Dagens Industri.

Veckans Affärers reporter Emanuel Sidea säger till Metros Viralgranskaren att han fick uppgifterna från andra källor, som han bedömde som trovärdiga.

– Men om han (Lars-Johan Jarnheimer) nekar till det så får man anta att den delen inte stämmer, i alla fall. Jag bedömde de uppgifter jag fick som så pass tillförlitliga att jag ville ha med dem i artikeln, även om jag inte fick tag på Lars-Johan, säger Sidea.

Veckans Affärers chefredaktör Ulf Skarin säger till Resumé att han inte kan ge några kommentarer i nuläget.

Magnus Helander

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.