torsdag30 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Nyheter Idag-chefen om DN:s granskning: En mardröm

Publicerad: 19 mars 2018, 15:04

Hanif Balis har lämnat Moderaternas partistyrelse.

Foto: Bilden är ett montage

DN:s artiklar om hur Hanif Bali (M) genom Nyheter Idag använde en mejlväxling med UD för att misskreditera Patrik Oksanen har fått många reaktioner. Den högerpopulistiska sajtens redaktionschef Pelle Zackrisson, som begärde ut mejlen mellan ledarskribenten och myndigheten, står fast vid att allt handlar om tillfälligheter.

Ämnen i artikeln:

Nyheter IdagDNHanif Bali

Andreas Rågsjö Thorell

andreas.thorell@resume.se


DN:s första artikel kom på fredagseftermiddagen då tidningen uppgav att det finns misstankar om att främmande makt kan ha avlyssnat en mejlväxling mellan UD och Hela Hälsingslands ledarskribent Patrik Oksanen, som är profilerad i säkerhetspolitiska frågor.

Under måndagen samma vecka publicerade Hela Hälsingland Patrik Oksanens intervju med den ukrainska människorättsaktivisten Olga Skripnuk. I mejlväxlingen står det klart att UD kontaktade Oksanen i februari för att ordna kontakten med aktivisten, mejlet är daterat den 13 februari i år. Enligt Patrik Oksanen är han den enda på arbetsplatsen som kände till mötet med aktivisterna.

LÄS MER: Nyheter Idag värvar redaktionschef från Mittmedia

Dagen efter begärdes mejlväxlingen ut av den högerpopulistiska sajten Nyheter Idags redaktionschef Pelle Zackrisson som hade arbetat för Mittmedia under nära tio års tid och som bara några dagar innan han begärde ut mejlloggen hade avslutat sin anställning på just Hela Hälsingland.

I samband med Patrik Oksanens publicering förra måndagen twittrade den moderate riksdagsledamoten Hanif Bali ut skärmdumpar från mejlen mellan UD och ledarskribenten. I den första artikeln konstaterade DN att mejlen var identiska med de utskrifter Nyheter Idag fick från UD. Vidare pratar tidningen med säkerhetsexperter varifrån de att den mest troliga teorin är att mejltrafiken mellan Patrik Oksanen och UD har avlyssnats, att Nyheter Idag blivit tipsade om att begära ut mejlen. I kontakten med UD erfar DN att det inte finns några bevis för att det skett någon avlyssning, men att det finns en oro över situationen.

Hanif Bali, som har över 80 000 följare på Twitter tog bort sina tweets efter en dag. I DN:s artikel hävdade både Hanif Bali och Nyheter Idags grundare Chang Frick att den moderate politikern fått mejlen sedan Chang Frick lagt upp dem i sociala medier. Dagen efter var både Hanif Balis och Chang Fricks versioner ändrade sedan DN konfronterat dem med uppgifter om deras kontakt. Chang Frick tipsade Hanif Bali och bifogade mejlen den 12 mars, skärmdumpar som han i sin tur hade fått av sin kollega, redaktionschefen Pelle Zackrisson.

— Hanif Bali (@hanifbali) 16 mars 2018Min delning av skärmdumpen var extremt omdömeslös. Jag har i onsdags ringt och bett om ursäkt till Patrik Oksanen. Viktig lärdom att inte bara vara kritisk till materials autenticitet utan även motiv och avsändare. Ber verkligen om ursäkt. Skall inte göras om.

I helgen publicerade Nyheter Idag en artikel skriven av Chang Frick som driver tesen att DN vilseleder läsarna eftersom:

• Reportrarna utelämnat mejlväxlingen mellan UD och Patrik Oksanen hade pågått i över en vecka när Pelle Zackrisson begärde ut mejlloggen.

• Att DN inte redovisar omständigheten att Pelle Zackrisson jobbade på Hela Hälsingland samtidigt Patrik Oksanen som en rimlig teori till att han få tag på tipset. När Pelle Zackrisson gjorde sin sista arbetsdag på tidningen den nionde februari hade mejlkorrespondensen mellan ledarskribenten och UD påbörjats. Något DN-reportern Mattias Carlsson tillbakavisar med att ledarredaktionen normalt sett är skild från nyhetsredaktionen.

I Nyheter Idags artikel uppstår också en viss konfrontation mellan DN:s reporter och Chang Frick där den förstnämnde antyder att Pelle Zackrisson kan ha gjort sig skyldig till dataintrång om han kommit åt informationen under tiden på Hela Hälsingland.

– Det är bättre ni säger som det är då att han gjort dataintrång och kommit åt det här mejlet. Det är lika bra han erkänner då med en gång.

I samtliga intervjuer håller Pelle Zackrisson fast vid uppfattningen att det var hans eget initiativ att begära ut mejlen från UD. Att det inte handlar om ett tips. När Resumé ringer upp Nyheter Idags redaktionschef beskriver han anklagelserna mot honom som en mardröm och han har vaga minnesbilder kring varför han ens begärde ut mejlen mellan ledarskribenten och myndigheten,

– Att jag skulle ha haft samröre med en främmande makt. Det är ju i så fall landsförräderi. Det är en mardröm jag har hamnat i och det känns som att jag blir mer skyldig ju mer jag säger. Det spelar liksom ingen roll att DN:s källor på UD säger att de inte har några konkreta bevis. Eftersom det bara nämns i förbifarten är det inte alla läsare som ser det, säger Pelle Zackrisson till Resumé.

Varför begärde du ut mejl mellan just UD och Patrik Oksanen?
– Det är ingen som har sagt någonting till mig alls. Det finns inga mejl från andra ledarskribenter eftersom jag bara begärde ut kontakterna mellan UD och Patrik Oksanen. Det är bara en tanke som jag hade antar jag. Det var bara min magkänsla att jag skulle göra en förutsättningslös koll.

Men varför just Oksanen?
– Det kan ha varit något vi snackat om på redaktionen. Jag kom inte riktigt ihåg. Det dök upp bara. Jag har hursomhelst inte fått något tips. Det är helt och hållet min idé.

– Sen är det också bakgrunden på Hela Hälsingland som gör att jag kom ihåg hans mejladress. Jag kan i princip inga andra utantill. Det är därför det bara står hans namn i mejlet där jag begär ut handlingarna.

Har det något att göra med att Patrik Oksanen tidigare varit kritisk till Nyheter Idag och anklagat er för att vara ryssvänliga?
– Jag tänkte inte så då. Det kan ha legat i bakhuvudet, men det var inte så jag tänkte.

Hur ser du på att Chang Frick för fram en teori om att du kan ha fått informationen under din tid på Hela Hälsingland?
– Chang måste göra ett journalistiskt jobb och undersöka vilka teorier som diskuteras på sociala medier. Han grävde i dem, men i slutet av artikeln är han också extra tydlig med att jag helt tillbakavisar att jag skulle ha fått något tips.

Kan du förstå att många misstror att det är slumpen i det här sammanhanget?
– Det var en mardröm när de ringde från DN. Jag hade aldrig tänkt på att det var så nära i tid mellan att intervjun publicerades från det att jag begärde ut mejlkonversationen. Det gick 5-6 handläggningsdagar innan jag fick handlingarna, så jag tänkte inte på datumet för när jag kontaktade UD.

Men det kommer inte att visa sig att det var något annat än slumpen?
– DN har ingenting, men i stället för att fimpa storyn fortsätter DN att publicera nya artiklar. De har kört på. I samtalen med DN:s reporter Josefin Sköld frågade hon mig om jag skulle ha publicerat uppgifterna. Jag svarade: jag vet inte.

– Jag har ingen koll på Patrik Oksanen utöver det han skriver på Twitter. Jag har träffat Patrik Oksanen vid ett tillfälle. Han kanske inte ens minns det. Han sitter mestadels i Uppsala och skriver. Ibland var han i Hudiksvall, men jag var baserad i Söderhamn under min tid på Mittmedia.

Ändå så framhåller Chang Frick teorin om att det kunde vara därifrån som du fått information om mejlen mellan Oksanen och UD?
– Det får du fråga honom om. Men det var en av teorierna som cirkulerade i sociala medier som han också tog upp under samtalet.

Jag ser att ni gjort mejlen mellan Oksanen och UD. Blir det någon mer journalistik av mejltråden?
– Nej, vi såg inte att det fanns något där att göra journalistik av. Anledningen att vi bestämde oss för att publicera mejlen bakom betalvägg var att det blev så mycket uppmärksamhet kring den här storyn.,

I en krönika undrar Fokus Johan Hakelius hur Hanif Bali och Chang Fricks resonemang gått till när de försökt använda faktumet att Oksanens intervju arrangerades av UD som en sensationell uppgift – och att det säger något om personernas syn på svenska statens relation till Ryssland:

"Förklara hur i helvete du tänkte, Bali. Varför skulle Oksanens intervju vara ett problem, på grund av UD:s hjälp? Vad har du för inställning till de svenska och ryska staterna? Vad var det i den information du delade som du tyckte var så graverande för Oksanen? Varför?"

Helgens händelser har också lett till flera reaktioner på sociala medier.

Patrik Oksanen har tidigare kritiserat Nyheter Idag för att ha ett "ryskt narrativ" och stödja den ryska regimen i Kreml. Bland annat i Expressen.

Efter DN:s artiklar har Mittmedia inlett en utredning om dataintrång, men mediekoncernens redaktionelle chef uppger för DN att bolaget inte har några misstankar mot att informationen läckt från arbetsplatsen.

Händelserna har också fått Hanif Bali att lämna Moderaternas partistyrelse.

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev