torsdag30 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Nyheter Idag värvar redaktionschef från Mittmedia

Publicerad: 6 februari 2018, 10:18

Pelle Zackrisson, Nyheter Idags redaktionschef.

Hela Hälsinglands reporter Pelle Zackrisson blir redaktionschef på Nyheter Idag. Förutom åren på Mittmedia har han även arbetat på Sveriges Radio.

Ämnen i artikeln:

Nyheter IdagMittmedia

Andreas Rågsjö Thorell

andreas.thorell@resume.se


Pelle Zackrisson kommer ursprungligen från Östersund och har arbetat som reporter på Mittmedia sedan 2008, bortsett från en tid på Sveriges Radio och P4 Jämtland. Den senaste tiden har han haft Söderhamn som bas och skrivit för Hela Hälsingland om bland annat kommunens flyktingmottagande, integration och problem med tiggeri. Snart går flyttlasset till Stockholm. Inom kort börjar han som redaktionschef på den högerpopulistiska sajten Nyheter Idag, med tre reportrar under sig.

– Jag och Chang Frick (Nyheter Idags grundare, reds. anm.) lärde känna varandra för några år sedan. För ett tag sedan hörde han av sig igen med erbjudandet att bli redaktionschef. Jag tyckte det lät spännande.

Spännande på vilket sätt?
– Det är en dynamisk redaktion som gör intressant journalistik. En journalistik som går utanför ramarna och tänjer på gränserna. Det kanske låter som corporate bullshit, men det stämmer. Det har varit en rolig tid inom Mittmedia, men nu är det dags att pröva något annat.   

Varför är journalistiken intressant?
– Det är en klassisk utmanare. Lite kvällstidningsaktig. Jag gillar exempelvis Ekstrabladet i Danmark och Nyheter Idag är den enda tidningen i Sverige som närmar sig en riktig tabloid. Ta intervjun med Mats Qviberg från i våras eller reportaget med Pavel Gamov i november. Nyheter I dag vågar gå sin egen väg och ställa de obekväma frågorna som man måste göra som journalist.

Har du känt dig begränsad att ta ut svängarna hos din nuvarande arbetsgivare?
– Nej, det kan jag inte säga. Men Mittmedia har andra ramar och det har jag varit fine med. Det har varit en bra skola. Att jag lämnar handlar mer om att göra någonting annat, att var sak har sin tid. Jag har inga synpunkter på det som har varit, annat än att jag har varit nöjd med hur det har funkat.

Hur vill du utveckla Nyheter Idag?
– Vi har en plussektion som behöver få fler abonnenter och det ska vi göra med fler egna nyheter. Ambitionen är att skapa ett bättre innehåll som folk är villiga att betala för och få in fler prenumeranter. Det är inte så att jag ska komma in ändra på inriktningen i det vi gör. Det handlar om att bli bättre.

I samband med flyktingkrisen 2015 gjorde Pelle Zackrisson en intervju där regiondirektören Björn Eriksson lyfte fram flyktingmottagandets positiva effekter för Jämtland, i form av lönsamhet och hög utbildningsnivå bland de nyanlända. Reportern följde sedan upp med en intervju där nationalekonomen Tino Sanandaji slog ner påståendena med statistik från bland annat SCB och Världsbanken som visade att utbildningsnivån i länet sjunker.

Du har själv rapporterat om integration och migration för Mittmedias räkning. Hur ser du på etablerade mediers förmåga att bevaka dessa områden som får stor plats på Nyheter Idag?
– Jag tror att vi journalister måste våga ställa hårda frågor om vilka konsekvenser politiska beslut får, oavsett om det gäller en ny bandyhall eller ett flyktingmottagande och oavsett om svaren innebär obekväma sanningar. Det handlar om konsekvensneutralitet och det skulle jag vilja se mer av.

Fanns det någonsin en tvekan hos dig att gå över till Nyheter Idag?
– Nej, inte mer än att det blir en omställning att komma till en mindre redaktion. Det finns inte samma ekonomiska säkerhet som hos min nuvarande arbetsgivare. Det är ett mindre sammanhang.

Kommer du att gå ner i lön?
– Det vill jag inte kommentera, men jag kan säga att jag är nöjd med min ersättning.

Hur ser du på att många inom journalistkåren ser Nyheter Idag som en högerpopulistisk sajt, att grundaren Chang Frick har en bakgrund inom SD samt Kent Ekeroth (Sverigedemokratisk riksdagsledamot reds. amn) hade ett finger med i spelet under sajtens uppbyggnad?
– Det är inget jag har reflekterat över. Jag tänker så här: vi gör vår grej och ska göra bra journalistik. Vad gäller Chang Fricks bakgrund så får jag hänvisa till honom.

I vilken utsträckning anser du Nyheter Idags bevakning av migration, integration och storstädernas problemområden ger en rättvisande bild?
– Det är ju en selektiv bevakning där Nyheter Idag liksom andra redaktionen gör en nyhetsvärdering som bygger på ett urval. I mina ögon är det en bra bevakning som står för sig själv.

Du nämnde säkerheten innan. Om du av någon anledning skulle vilja gå tillbaka till Mittmedia om några år. Är du välkommen då?
– Det vet jag inte, det får du fråga dem.

När Resumé når Pelle Zackrisson har han inte berättat för kollegorna om övergången, men han har köpt tårta inför i dag då han tillkännager sortin.

Vad har du förväntningar på ditt nya jobb?
– Det är valår och jag räknar med att vi kommer att jobba jäkligt hårt. Det blir en omställning för mig som i huvudsak har bevakat lokala frågor att gå över till rapportering på riksnivå. Jag får väl försöka lyfta in det norrländska perspektivet också.

Vad var avgörande för ditt beslut att gå till Nyheter Idag?
– Jag fick ett erbjudande att bli redaktionschef. Att få chansen att leda en redaktion och vara med att utveckla Nyheter Idags affär genom att skapa en journalistik som skapar intäkter lockade. Om bara några år kommer svenska medier vara tvungna att ha en journalistik som står på egna ben ekonomisk. Om man ser på hur Facebook och Google tar annonspengar tror jag inte vi komma ha någon reklam kvar på svenska nyhetssajter, och det kommer att gå ganska fort. Då behöver man en egen livsnerv i journalistiken.

Kommer du att vara chef över Chang Frick?
– Jag ska försöka. Men Chang är oregerlig och har lite problem med auktoriteter.

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev