Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Nyheter24 försvarar viralstrategin: ”Ditt jobb är att bli läst”

Publicerad: 14 februari 2017, 07:56

Nyheter24:s chefredaktör Henrik Eriksson.

Foto: Pressbild

Nyheter24 har fått kritik för att jaga klick hos "SD-svansen". Bland annat genom att posta länkar i Fccebook-gruppen "Stå upp för Peter Springare". Nu förklarar chefredaktören Henrik Eriksson hur de resonerar.


Ämnen i artikeln:

FacebookHenrik ErikssonNyheter24Marcus BirroPeter Springare

På måndagen publicerade sajten Mediebruset flera exempel där Nyheter24-medarbetare postat länkar i gruppen "Stå upp för Peter Springare". Resumé berättade också att debattchefen Totte Löfström å ena sidan bett gruppens medlemmar att dela och sprida en debattartikel av Marcus Birro, å andra sidan själv skrivit en krönka där han kräver att Peter Springare ska ta avstånd från rasismen som sprids i hans stödgrupp.

LÄS MER: Nyheter24-chefens dubbla budskap om Peter Springare

Nu förklarar chefredaktören Henrik Eriksson hur de båda budskapen hänger ihop. Han tycker inte att det är något hyckleri av debattchefen.
– När Totte postade Marcus Birros debattartikel i den gruppen var det i början på veckan och gruppen hade inte tagit form. Tre dagar senare skrev han sin krönika när den blivit ännu större. Vi sprider våra artiklar i alla möjliga grupper. Jag tycker inte att det är något konstigt, säger han och fortsätter:

– Förutom Birros krönika har vi också spritt en faktagranskning av Peter Springares inlägg för att kunna ge en nyanserad bild i gruppen. Vi har också delat Tottes krönika och andra nyhetstexter. Självklart vill vi få artiklar lästa och spridda. Det är inget konstigt. Det finns många i gruppen som definitivt inte står bakom rasismen som sprids.

Men är det inte konstigt att kritisera Peter Springare för att inte ta avstånd från rasismen i en grupp man själv postat texter i?
– Nej, för mig är det två helt skilda saker att göra sitt jobb som debattchef och att ta avstånd från rasismen i en krönika. Det är inte konstigt att försöka få spridning och läsning på det vi publicerar.

Har ni omprövat beslutet att publicera saker i gruppen efter hans krönika?
– Nej verkligen inte. Vi tycker det är bra om vi via faktakollen kan ge en nyanserad bild av vad som sagts. Det här är en het fråga i vår målgrupp och vi ville nå ut i både våra egna och andra kanaler med vårt innehåll.

Henrik Eriksson tycker inte att Nyheter24 behöver ta avstånd från det som användare skriver i gruppen, eller att sluta posta länkar till artiklar där.
– Människor är nyfikna och vill veta vad polisen Peter Springare tycker och tänker. Sedan är det upp till admins att rensa upp. Det kan inte vi ta ansvar för. Däremot kan vi bidra genom att få bra läsning på de artiklar vi publicerar.

Han kritiserar också den medieggranskande sajten Mediebruset som drivs av bland annat Björn Fridén, tidigare talskrivare hos Socialdemokraterna och grundare av Alliansfritt Sverige.
– De har dålig koll på hur journalistik bedrivs och verkar inte tycka att en nyhetssida ska få ha en mångfald av åsikter. Men det strävar vi efter. Det är därför vi och SVT publicerar exempelvis Marcus Birro, men även andra röster. Jag förstår faktiskt inte deras kritik.

LÄS MER: Han vill få medierna att skärpa sig

Mediebruset har tidigare också skrivit om hur Nyheter24:s mest engagerande artiklar är krönikor (blogginlägg) författade av just Marcus Birro. Men Henrik Eriksson hävdar att det inte automatiskt betyder att de är mest lästa.
– De skriver att det som engagerar mest är det som genererar flest klick. Men så är det inte. Jag kollade hur det gick i januari, och där var det bara en av de 20 mest lästa artiklarna som var en text av Marcus Birro. Resten var nyheter och artiklar från vår livsstilsajt Modette. Därför blir det fel när de hävdar att vi jagar klick från SD-svansen utan att veta hur det ligger till.

Marcus Birros krönika om att Peter Springare inte är rasist har engagerat mest hos er förra veckan. Är den inte mest läst också?
– Jag har inte kollat det men tippar att den inte är det. Jag tror att det var faktakollen-texten eller något från nöjet.

Men varför söka engagemang som ni gör om det inte är avgörande?
– Det är klart vi vill ha så mycket spinn och läsning som möjligt. Vi uppmanar alltid folk att dela vårt material. Det är inte bara i den här gruppen utan i alla sammanhang. Exempelvis tjejgruppen Honey and the bees och andra politiska grupper från höger till vänster. Man måste kunna hålla isär sitt jobb och sina åsikter: ditt jobb är att bli läst.

Hur ser er policy ut kring vilka grupper ni väljer att sprida innehåll i?
– Där det är relevant. Det här var den hetaste nyheten i alla medier förra veckan. Då är det självklart att vi ska sprida både åsikter och granskande artiklar i en sådan grupp för att nyansera bilden. Men vi tar så klart avstånd från all rasism. Vi är den sajt som har bevakat främlingsfientligheten på nätet och i politiken hårdast.

Fredrik Thambert

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.