Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Nyhetsankarets experiment – bar samma kläder i ett år

Publicerad: 17 november 2014, 10:15

Skärmdump från Youtube

Karl Stefanovic, nyhetsankare på Channel Nine's Today, blev trött på all sexism som överöste hans kvinnliga kollegor. Då bestämde han sig för att själv genomföra ett experiment.


Det började med att Karl Stefanovic bar samma blå kostym i sändning två dagar i rad. Efter att ingen märkt att han haft samma kläder på sig bestämde han sig för att fortsätta. En månad senare hade fortfarande ingen märkt något.

Nu har det gått ett helt år och det är fortfarande ingen som kommenterat att Karl Stefanovic haft samma kläder på sig. Inte en enda av programmets tittare har sagt något.

Samtidigt får hans kvinnliga kollega Lisa Wilkinson ständigt kommentarer om hennes klädval:
”Who the heck is Lisa's stylist?" och "Today's outfit is particularly jarring and awful. Get some style" är några av mailen som kommit in till redaktionen, skriver The Sydney Morning Herald.

– Ingen har upptäckt det och ingen bryr sig, säger Karl Stefanovic till tidningen, men när en kvinna har på sig fel färg blir de kritiserade på en gång. Skulle de säga något fel så skrivs det tusentals inlägg på Twitter om dem. Kvinnor blir hårdare bedömda, både för vad de gör, säger och har på sig.

Karl Stefanovics frustration över att det ser ut så, fick honom att genomföra experimentet att ha på sig samma kostym under ett års tid.

– Jag har haft på mig samma kostym under ett helt år – förutom vid några tillfällen på grund av omständigheterna. Jag blir bedömd för mina intervjuer, min dåliga humor och för hur jag gör mitt jobb. Medan kvinnor ofta blir bedömda för vad de har på sig och hur deras hår ser ut... Det är det jag vill visa, säger han till The Sydney Morning Herlald.

Susanna Sköld

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.