Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Nyhetschef lämnar Expressen efter 29 år

Publicerad: 16 april 2014, 08:49

Lars Näslund

Foto: Privat

Han var reporter natten då Olof Palme mördades och chefredaktör för GT i tio års tid. Nu lämnar Lars Näslund Expressen och blir politisk redaktör på Borås Tidning.


Ämnen i artikeln:

Expressen

– Jag väljer att ta beslutet av två skäl. Dels bor jag i Sävedalen utanför Göteborg, med tre små barn. Jobbmässigt har de två senaste åren med tidningens digitala satsning varit den roligaste tiden på länge, men efter snart 29 år kanske det är dags att prova något nytt.

Lars Näslund tillträder tjänsten som politisk redaktör på Borås Tidning. Han blir ansvarig för ledarsidan, med oberoende moderat politisk hemvist.   

– Borås Tidning är en respektingivande tidning med en ledarsida med gott renommé. Jag har inte skrivit ledare förut, förutom på julaftnarna i GT. Det blir ett helt nytt journalistiskt jobb för mig och jag känner att jag får möjligheten att utvecklas.

Känns det vemodigt att lämna Expressen efter 29 år?
– Det känns lite konstigt. Getingen har följt med mig ända sedan jag började läsa tidningen som barn och det arvet kommer jag att bära med mig även efter att jag har slutat.

Under tiden på Expressen har Lars Näslund hunnit med att vara sportchef och chefredaktör för GT i tio års tid. De senaste två åren har han varit nyhetschef för expressen.se. Han vet ännu inte vem som ersätter honom på den posten.

Vilka jobb har satt djupast avtryck på dig?
– 11-septembetidningen 2001. Att få ansvara för den och få ihop den. När vi hitttade Säpo signalspaningsbil i samband med jakten på u-båtarna i Törefjärden. När jag fick ringa upp till partiledarna och berätta för dem att Olof Palme hade blivit skjuten. Jag kommer att sakna det fantastiska lagarbetet som uppstår vid stora nyhetshändelser.

Blir det en stor omställning att gå till en mindre arbetsplats?
– Ja, det är klart att det blir en skillnad. Samtidigt är Borås Tidning väldigt starkt i Sjuhärad och en del av Gota Media-gruppen. Det finns möjlighet till intressanta satsningar.

Vad kommer du att skriva om i din första ledare?
– Jag har funderat på det och har inte riktigt ett svar i dag. Det blir något lagom kaxigt. Ledarsidan har gott rykte som jag nu måste se till att förvalta.

Andreas Rågsjö Thorell

Webbredaktör

andreas.thorell@resume.se

Ämnen i artikeln:

Expressen

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.