Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Nytt fokus ska rädda Fokus – backat runt 120 miljoner på 13 år

Publicerad: 3 augusti 2018, 07:57

Claes de Faire, publisher på Fokus.

Foto: Andreas Elgstrand

Enligt Fokus vd, Claes de Faire, var 2017 ett omställningsår för tidningen – nu hoppas man på att vända den negativa trenden.


Ämnen i artikeln:

BokslutFokusKristin LundellClaes de FaireJohan Hakelius

Efter 13 år på kontoret vid Wallingatan såg sig Fokus om efter nya lokaler. Numer huserar bolaget på Valhallavägen i vad man beskriver som "ändamålsenliga lokaler".

Det är bara en av alla omställningar som Fokus gjorde förra året. Ett mångårigt samarbete med Tillväxtbolaget upphörde och istället organiserade Fokus om försäljningen och anställde i slutet på året försäljningschefen Petra Jängnemyr.

Det skedde även en rad rollsbyten, där Johan Hakelius lämnade tjänsten som chefredaktör för att bli politisk chefredaktör. Claes de Faire tillträdde som ny vd för Fokus.

– Om planen fungerar kommer vi att märka det 2018. Jag är försiktigt positiv även om det är ett tufft arbete som görs, säger Claes de Faire till Resumé.

Men bolaget fortsätter att visa upp röda siffror och på 13 år har man gått back med cirka 119,15 miljoner kronor. Omsättningen för 2017 hamnade på 34,6 miljoner, en minskning med cirka en miljon sedan 2016.

Rörelseresultat skrivs till minus 4,9 miljoner och vinstmarginalen på minus 14,2 procent.

Vad ska ni göra för att vända den negativa trenden?
– Öka intäkterna och minska kostnaderna.

Tanken är att fortsätta producera ett nyhetsmagasin med hög internationell klass med inriktning på politik, ekonomi, kultur och vetenskap. I maj förra året lanserade fokus.se en beta-version av den nya webbplattformen, vilket innebar att man fick ett ny teknisk lösning och nytt utseende.

Under december köpte även bolaget upp Vetenskapsmedia AB med titlar som Populär Arkeologi, Modern Psykologi och Språktidningen.

Huvudfinansiärerna har likt tidigare år fortsatt att bidra med kapital.

Kan man skjuta in hur mycket pengar som helst?
– Det är en fråga för ägarna att svara på.

Nu hoppas tidningen att 2018 blir året då man vänder den negativa trenden.

Första halvan av 2018 har inneburit en del förändringar. I början på juni lämnade Kristin Lundell Fokus och rollen som kulturchef för att bli pressekreterare på Moderna museet.

LÄS MER: Helgintervju med Kristin Lundell

Allmänt om verksamheten
FPG Media AB driver förlagsverksamhet och ger sedan december 2005, på veckobasis och med 41 utgåvor per år, ut nyhetsmagasinet Fokus. FPG Media AB är ett fristående förlag som ägs av Nordstjeman Kultur och Media AB, Johan Björkmans Allmännyttiga Stiftelse för Ekonomisk Forskning och efterlevande familj, Stenhyacinten Venture AB samt Tagehus Holding AB.

Källa: FBG Media AB

Alex Hartelius

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.