Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Nytt journalistpris ska stärka vetenskapsjournalistiken

Publicerad: 2 februari 2015, 08:51

IVA:s vd Björn O. Nilsson

Foto: Pressbild

Kungliga Ingenjörsvetenskapsakademien (IVA) meddelar i dag att de instiftar ett nytt journalistpris – Hans Bergström-priset. Syftet är att öka vetenskapligheten inom journalistiken.


Ämnen i artikeln:

Mats Svegfors

I ett pressmeddelande står att priset ska främja ett vetenskapligt synsätt inom journalistiken, och delas ut till "journalister som i sitt journalistiska värv har företrätt 'ett vetenskapligt synsätt i medierna'". Bland annat genom sitt faktaunderlag och val av arbetsmetoder. Förutom det kan priset även gå till journalister som arbetar inom områden vetenskap, teknik, innovation och entreprenörskap.

– Genom ett generöst bidrag från The Hans and Barbara Bergstrom Foundation har vi kunnat instifta detta pris som också är i linje med IVA-ledamoten Hans Bergströms egen framstående journalistiska gärning. Vi hoppas bidra till att belysa den viktiga samhällsroll som journalister har idag genom saklig rapportering, säger priskommitténs ordförande, IVAs vd Björn O. Nilsson i en kommentar.

Priset, som ska delas ut en gång om året, har en vinstpott på 100 000 kronor. Första prisutdelningen sker 1 juni 2015. Sista dag för nominering av kandidater är 1 mars 2015.

– Jag hoppas att vi får nomineringar till priset även från den läsande allmänheten, säger Hans Bergström. Den goda journalistiken bidrar till ett upplyst samhälle och är en angelägenhet för fler än journalisterna själva.

I juryn sitter fem IVA-ledamöter – Björn O. Nilsson, Hans Bergström, Jan-Olov Johansson, Mats Svegfors och Lena Treschow Torell. Alla med gedigen bakgrund inom journalistiskt eller vetenskapligt arbete.

Linnéa Kihlström

Ämnen i artikeln:

Mats Svegfors

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.