torsdag30 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Obama: Falska nyheter på Facebook dammoln av nonsens

Publicerad: 8 november 2016, 15:55

Foto: Creative Commons

USA:s president sällar sig till skaran som har tröttnat på att falska nyheter cirkulerar på Facebook. När lögner upprepas tillräckligt ofta börjar folk tro på dem, menar han.

Ämnen i artikeln:

Barack ObamaFacebook

BW

Björn Wallenberg


USA:s president Barack Obama har tröttnat på att falska nyheter cirkulerar på Facebook. Det berättade han under ett valmöte för Hillary Clinton som ägde rum vid University of Michigan i måndags. Det skriver Business Insider.

Om lögner upprepas tillräckligt många gånger och de syns på Facebook och sociala medier, så börjar folk på tro på dem, konstaterade presidenten.

"Och det skapar det här dammolnet av nonsens", sade han dessutom.

Enligt en färsk undersökning från Buzzfeed inkluderade 38 procent av alla inlägg som delades på Facebook från tre amerikanska högerinriktade sajter falsk eller missledande information. Motsvarande siffra för vänsterorienterade sajter var omkring 20 procent.

Under hösten gjorde sig Facebook av med sina mänskliga redaktörer som valde ut vilka nyheter som skulle synas under "trending news"-sektionen. Uppgiften togs därefter över av en algoritm.

Ett antal artiklar med falskt innehåll har därefter uppmärksammats på sajten, däribland en artikel som handlade om att nyhetsankaret Megyn Kelly på Fox News skulle ha fått sparken för att hon var för positivt inställd till demokraternas presidentkandidat Hillary Clinton.

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev