Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

"Obegripligt, frustrerande och oroväckande"

Publicerad: 18 maj 2009, 11:58

Journalistklubbarna på TT är starkt kritiska till företagets utdelning till aktieägarna.
Enligt ett öppet brev ska hela vinsten på 27 miljoner delas ut.


Det är mot bakgrund av lågkonjunkturen som TT-journalisterna skriver brevet.
”Vi befinner oss i den värsta ekonomiska krisen sedan 1930-talet. Ingen kan sia om hur landets medier kommer att klara sig igenom denna kris och vilka ekonomiska muskler som krävs för att stå stark och rustad för framtiden. TT må ha en stabil ekonomisk grund i dagsläget, men situationen kan precis som kassaflöden snabbt förändras. En ekonomiskt sårbar nyhetsbyrå är negativt för kunder, ägare och anställda”, står det i brevet.

I brevet står också att journalisterna redan idag känner sig pressade av arbetsbördan på nyhetsbyrån.
”Att i det läget dela ut 100 procent av TT-gruppens vinst upplevs av personalen som obegripligt, frustrerande och oroväckande. Ytterst handlar det om såväl förtroende som motivation.”

Enligt brevet har styrelsen motiverat utdelningen med att de anställda fick en bonus på 11 500 kronor för 2008. Men det är ingen tröst skriver de eftersom de anställda på TT tjänar mellan 3 000 och 5 000 kronor mindre än sina kollegor på storstadstidningarna.

Brevet är undertecknat av TT:s journalistklubbar i Stockholm, Göteborg och Malmö samt TT Spektras journalistklubb.

Raoul Grünthal
är ordförande i TT.
– Vår analys bygger på att TT är överkapitaliserat. Bolaget kommer att ha en mycket stark balansräkning även efter utdelningen.

Förstår du de anställdas oro?

– Jag förstår oron över konjunkturen. Just nu är det ett extremt läge. Men samtidigt är TT:s balansräkning oerhört stark.

Hur påverkas TT av lågkonjunkturen?
– Betydligt mindre än andra delar av mediebranschen som är beroende av annonser. Men det är klart om det skulle bli stora strukturella förändringar som en följd av konjunkturen så påverkar det TT.

Tobias Rydergren

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.