Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Ödestimmen slagen för TV3:s Sjukhuset

Publicerad: 26 november 2014, 07:50

Landstinget i Uppsala lät TV3:s Sjukhuset följa en dödssjuk man. Nu faller domen som kan bli avgörande för om vården ska tillåta bolag att filma i sådana situationer. Spotify ökar försäljningen med 74 procent och minskar förlusterna och den amerikanske talkshowvärden Conan O´Brien hånar komikern Mårten Anderssons koncept kring en nykter klubb. Det är några av nyheterna i Morgonsvepet.


Ödestimman slagen för TV3:s Sjukhuset
Landstinget i Uppsala lät ett filmteam för TV3:s Sjukhuset följa Sanna Engströms dödssjuke far. Två dagar senare dog han och i filmen pratade sköterskor om hur sjuk pappan var. Pappans ansikte hade visserligen pixlats, men anhöriga och vänner kände igen honom.
Idag, onsdag, avgör Svea Hovrätt om landstinget ska betala skadestånd till Sanna Engström och andra anhöriga.
– Det var bara några veckor efter pappas död. Jag satt med mamma och bläddrade mellan tv-kanalerna. Plötsligt fick jag se pappas fötter med hans speciella tubsockor i rutan. Vi bara skrek rätt ut, säger Sanna Engström till DN.
Hennes mor vill inte skylta med sitt namn i tidningen, men hon stod inte ut med att se dödskampen på tv utan lämnade rummet.
Man fick slut TV3 att ta bort inslaget.
Det har gått sju år sedan Sanna Engströms pappa dog och fallet har lett till mycket etiska diskussioner.
Enligt DN får domen stor betydelse för om vården ska tillåta kommersiella bolag att filma känsliga situationer.
Sanna, modern och dottern Linn har krävt landstinget på vardera 125 000 kronor i skadestånd, men förlorade i tingsrätten.
Produktionsbolaget Titan Television har än så länge stått för alla rättegångskostnader för landstinget, enligt DN.

Spotify ökar försäljningen med 74 procent
Den svenska streamingtjänsten Spotify har ökat sina intäkter med 74 procent under förra året till 746,9 miljoner. Företaget redovisar dock en nettoförlust på 57,8 miljoner euro, vilket ändå var en klar förbättring jämfört med 2012 då förlusten landade på 86,7 miljoner euro, enligt DI.
Spotify finns nu i 58 länder och framförallt USA och Europa.

Appen som minskar mobilanvändningen
Tre Singapore-studenter har utvecklat appen Apple Tree, som ge mer tid med nära och kära. Rent praktiskt fungerar det hela så att när personer som har installerat appen lägger telefonerna bredvid varandra så börjar ett virtuellt äppelträda visa sig på skärmen. Ju längre man låter mobilen ligga desto fler äpplen växer fram.
För att verkligen motivera en att låta bli mobilen ska frukterna som växer fram ge rabatter i lokala butiker, enligt DI som refererar till Singapore Strait Times.

Conan O´Briens "hån" av Mårten Andersson
Komikern Mårten Andersson nyktra klubb Sober har blivit rejält uppmärksammad och nu har ingen mindre än den amerikanske programledaren Conan O´Brien hånat konceptet i sin show, enligt Expressen.
"Det har kommit ett nytt klubbkoncept som blivit en trend i Sverige - att festa nykter. Det har också kommit en ännu nyare trend, att folk lämnar Sverige", skojade programledaren.
Mårten Andersson gillar att Conan O´Brien skämtar om klubben.
"Ganska coolt!", skriver han nu på Instagram om det skämtsamma hånet.
Conan O´Briens program har även publicerat en bild med skämtet på sin hemsida.
Mårten Andersson dricker inte alkohol sedan en tid tillbaka.

Twitter-expertens råd till svenska politiker – "tänk inte efter"
36-årige Harper Reeds onlinekampanj för Barack Obama bidrog till vinsten 2012.
Han är huvudtalare på Internetdagarna som anordnas av Stiftelsen för internetinfrastruktur i Stockholm. Hans råd till svenska politiker är enkelt:
"Tänk inte efter, twittra bara".
DN har bett Harper Reed att betygsätta några tweets från den svenska valkampanjen – han ger samtliga godkänt, utan för Stefan Löfven som inte har twittrat alls.

Rammstein firar 20 år – introduceras på Spotify
Det tyska industrimetalbandet Rammstein har sålt över 10 miljoner skivor och firar 20 år i år.  Nu gör man all musik tillgänglig via Spotify.
- Vi är väldigt glada att presentera Rammsteins storslagna katalog exklusivt på Spotify och introducera detta fantastiska band för en ny generation av fans världen över", säger Ken Parks på Spotify i ett pressmeddelande.

Kodjo Akolor och Tina Mehrafzoon leder P3 Guld
Morgonpassets Kodjo Akolor leder P3 Guld för andra året i rad. Denna gång med Musikguidens Tina Mehrafzoon, enligt DN.
Galan sker den 17 januari.
–  Jag är en adrenalinjunkie och att leda P3 Guld igen är en otrolig kick, säger Kodjo Akolor till DN.
– Att få leda galan känns sjukt kul, säger hon. För en musiknörd som mig är det drömmen – det här är den ultimata festen för musikälskare, säger Tina Mehrafzzon.
Artister som uppräder är alltifrån Tove Lo och Thomas Stenström till Joy.
P3 och SVT1 livesänder galan från Scandinavium i Göteborg.

Karl-Johan Byttner

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.