Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

"Oerhört allvarligt"

Publicerad: 3 januari 2008, 08:49

Efter hackerattacken mot Aftonbladet i går kväll arbetar teknisk personal för högtryck för att hindra nya angrepp – och alla på tidningen får nya inloggningsuppgifter.  – Vi har lämnat in en polisanmälan nu på morgonen och ser oerhört allvarligt på intrånget, säger informationschefen Olof Brundin .


Hackerattacken mot Aftonbladet i går har ställt till problem för tidningen, som polisanmält dådet.

Det är gruppen Vuxna Förbannade Hackare som säger sig ligga bakom intrånget mot Aftonbladets intranät och en del mejlboxar.

– Det är ett intrång i vårt intranät som i sig inte är något hemligt, men därifrån har man tagit sig in i några enskilda mejlboxar beroende på vilka lösenordslösningar som funnits, säger  Olof Brundin .

I ett inlägg på Flashback, postat i går kväll, finns en lista på en rad betydande personer på tidningen och lösenorden som de använder för att logga in på intranätet. Några av personerna på listan är it-chefen Oscar Edholm, Aftonbladets vd Carl Gyllfors, tv-chefen Helena Westin, aftonbladet.se:s chefredaktör Kalle Jungkvist, Punkt SE:s chefredaktör Niklas Silow, Punkt SE:s vd Pontus Gustafsson, Aftonbladets tidigare chefredaktör Anders Gerdin, informationsdirektören Olof Brundin och marknadsdirektören Pontus Ogebjer.

Vissa av de drabbade personerna på Aftonbladet har haft samma lösenord till sina mejlkonton, varför förövarna även lyckats ta sig in där.

Enligt  Olof Brundin  stängdes servrarna ner i natt efter angreppet som en skyddsåtgärd. Teknisk expertis arbetar för fullt med att utreda intrångets omfattning för att få en bild av hur stor skada som är skedd, och vilka typer av uppgifter som hackarna kunnat ta del av.

Alla på Aftonbladet får nya inloggningsuppgifter från och med i dag.

Magnus Helander

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.