Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

"Oerhört olyckligt"

Publicerad: 8 januari 2010, 08:14

SVT:s Musikhjälpen kan ha utsatts för bedrägeri. Insamlingsnumret byttes ut och pengar gick i stället till ett ett bluffbolag. Händelsen skakar SVT och SR.


Ämnen i artikeln:

MusikhjälpenSVTSveriges Radio

Musikhjälpen. Foto: SVT.

Musikhälpens insamling under den sex dagar långa direktsändningen i SVT och SR i december gav 5,7 miljoner kronor till kampen mot malaria.

Men nu avslöjar Aftonbladet att insamlingsnumret byttes ut klockan 02.00 natten till den 20 december. Det vanliga numret 72 999 ändrades till 72 599 – ett nummer som stängdes i måndags efter bluff-sms:en om Kariben-resor som ledde till dyra sms-prenumerationtjänster.

SVT:s produktionsledare Pär Nordahl konstaterar att det stämmer – under 21 minuter rullade bluff-numret i rutan.

– Jag är chockad, säger han till Aftonbladet.

SVT och SR ska nu utreda händelsen.

– Men jag är helt övertygad om att detta inte gjorts medvetet, säger Pär Nordahl till Aftonbladet.

–  Spontant kan jag inte förstå hur det har gått till. Om det är så är det oerhört olyckligt, säger Håkan Sandberg, ansvarig för betalteletjänster på SVT, till svt.se.

SVT vet ännu inte hur mycket pengar som gick till bluffnumret. Pär Nordahl tror inte att det var några stora summor eftersom det inträfffade mitt i natten.

Magnus Helander

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.