fredag27 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Offsides uppmärksammade reportage publicerat i The Guardian

Publicerad: 13 november 2017, 13:38

Foto: Skärmdump

I inledningen av sommaren fick fotbollsmagasinet Offsides reportage "Den försvunne förloraren" enorm uppmärksamhet runtom i Sverige. Nu har reportaget landat i ansedda the Guardian och toppar även där läslistorna.

Ämnen i artikeln:

FotbollSportjournalistikOffsideThe Guardian

Thomas Nilsson

thomas.nilsson@resume.se


Reportaget, "Den försvunne förloraren", beskriver den bild Offsides fotograf Peter Widing tog vid Gothia Cup 1990. På bilden syns två jublande pojkar bakom en helt förkrossad motståndare. Anders Bengtsson, chefredaktör på Offside och författare av reportaget, hade lagt märke till bilden redan när han började som praktikant på tidningen 2006. Bengtsson hade funderat vad som blivit av pojkarna och hur deras liv såg ut idag.

När Peter Widing för snart 1,5 år sedan valde att avsluta sitt liv beslutade Anders Bengtsson sig för att leta rätt på pojkarna och berätta deras historia. Reportaget publicerades i maj på Offsides sajt och på några dagar hade över 200 000 unika läsare tagit del av texten. Nu har den återpublicerats i brittiska the Guardian och läsarna runtom i världen verkar vara lika intresserade av pojkarnas berättelse som den svenska publiken. Att texten letat sig in i the Guardian har mycket att göra med Marcus Christenson, tidigare Offside-medarbetare och nuvarande fotbollsredaktör på den brittiska dagstidningen.

– Marcus hörde av sig för några veckor sedan och anade att även de engelskspråkiga läsarna kunde vara intresserade av berättelsen. Reaktionerna hos deras läsare påminner om de vi själva fick. Det är den mest lästa texten på deras fotbollssektion just nu, berättar en glad Anders Bengtsson när Resumé når honom.

För honom har spridningen av texten en speciell betydelse då han under flera år utvecklade en nära vänskap med fotografen bakom bilden, Peter Widing.

– För mig är det absolut roligaste att många av de som inte hade koll på Peters arbete nu fått upp ögonen. Hans namn har fått leva vidare i och med den uppmärksamhet texten och bilden fått.

Vad tror du det är i texten som gjort att den fått sån enorm spridning?

– Vi på redaktionen har pratat rätt mycket om det, jag tyckte själv inte att det var en fantastisk text när jag skrev den. Jag tror att det skiljer sig från läsare till läsare. Vissa känner igen känslan av att ha tappat kontakten med sin barndoms bästa kompis och att livet gått skilda vägar medan andra uppskattar själva detektivarbetet. I och med Peters bortgång har texten även ett inslag av döden. Livet, döden, vänskap, glädje och sorg. Det finns många element i den som jag tror ligger bakom spridningen.

Bengtsson berättar även att det är extra kul med uppmärksamheten i ljuset av den kritik som uppstått kring Stora Journalistpriset. Förra veckan riktade flera sportjournalistiska profiler kritik mot hur Stora Journalistpriset i sin nominering av Kit Sport som årets förnyare beskrev sportjournalistiken.

"För att de bryter upp och paketerar om i en uråldrig genre, där vardag och samhälle spelar större roll än vem som vann."

– Man kan få känslan när man pratar med andra som inte tar del av sportjournalistik att de tror att vi bara rapporterar resultat och "hur känns det"-frågor". Den svenska sportjournalistiken tar idag upp otroliga livsöden, berättelser och kan väva in sportens roll i samhället på ett utmärkt sätt. Förhoppningsvis kan den här texten fungera lite som en ögonöppnare, säger Bengtsson.

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev