Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Oisín Cantwell: Journalistiken måste besinna sig

Publicerad: 13 januari 2016, 06:53

Oisín Cantwell påtalar bristande faktagranskning.

Foto: Andreas Elgstrand.

Aftonbladet-krönikören sågar mediernas sexbrotts-bevakning, Periscope autostartar på Twitter och Buzzfeed fälls för advertorials. Det är några av nyheterna i morgonsvepet.


Oisín Cantwell: Journalistisken måste besinna sig
I en krönika riktar Aftonbladet-journalisten Oisín Cantwell skarp kritik mot de senaste dagarnas rapportering av sexbrott, kopplat till etnicitet, som han menar innehållt överdrifter och felaktigheter. Som exempel tar han upp de fall av ofredanden som har ägt rum på Eriksdalsbadet i Stockholm. Vid en närmare granskning visar det sig att en stor del av de rapporterade fallen rör helt andra saker.

"Tjejer ska få bada i fred, allt annat är oacceptabelt. Men den bild som medier har spridit av omfattningen av sexuella trakasserier som flyktingpojkar ska ha gjort sig skyldiga till visade sig vid en närmare titt inte stämma" skriver han.

Nu uppmanar han till besinning.
"Det är mycket bra att tidningar, radio och tv för närvarande pratar om hur flickor och kvinnor har det i sin vardag. Det är också bra att saker och ting kallas vid sitt rätta namn och att olika aspekter på problemen blir hederligt belysta. Men seriösa medier har också ett ansvar. Ansträngningar måste göras för att undersöka om berättelsen stämmer".

Periscope autostartar på Twitter
I sin senaste uppdatering inför Twitter autostart av Periscope-livesändningar i appen, på samma sätt som GIF:ar och nativevideos spelas upp automatiskt, skriver Adweek. Det här är det första tydliga samarbetet mellan de båda apparna sedan Persicope drog igång för ett år sedan, och ger en fingervisning om Twitters strategi för rörlig bild framöver.

Renck om sista Bowie-videon
Den svenska regissören Johan Renck ligger bakom David Bowies sista video till låten "Lazarus". Nu berättar han om mötena på sitt Instagram-konto, och att artisten anförtrodde honom med sin levercancer.
"I juli berättade du för mig att du var sjuk. Vi berörde aldrig ämnet direkt igen förutom när du drog morbida skämt" skriver Renck.

Buzzfeeds advertorials fälls i Storbritannien
Buzzfeeds intäkter kommer till stor del från native advertising och advertorials. Det amerikanska bolaget kan sägas ligga längst fram i utvecklingen av redaktionella annonsformat, men nu ifrågasätts deras transparens. Mediebolaget har nämligen fällts i Storbritannien för att ha brutit mot marknadsföringsreglerna, skriver The Guardian. Orsaken är att den kommersiella avsändaren inte var tillräckligt tydligt utmärkt.

Ford sponsrar Arkiv X
Den 24 januari återvänder kultserien Arkiv X med sex nya avsnitt. Återvänder gör också sponsorn Ford, skriver AdAge. Enligt tv-bolaget Fox kommer bilmärket att spela en nyckelroll i serien med produktplaceringar i samtliga avsnitt. Ford kommer också att visa upp en ny teknisk feature i sin modell Explorer.

Uppgifter: Murdoch ute efter Time Warner igen
För 1,5 år sedan drog 21st Century Fox tillbaka till bud på Time Warner och jätteaffären gick i stöpet. Men nu ryktas det om att Rupert Murdoch återigen är ute efter bolaget, skriver Bloomberg. Orsaken är att Time Warners aktie har backat med 18 procent sedan budet. 85 dollar per aktie, så då erbjöds, är därför betydligt mer attraktivt för ägarna.

Fredrik Thambert

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.