Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Okända konflikten bakom Karin Lennmors avgång: Blev anmäld efter raseriutbrott

Publicerad: 15 augusti 2016, 07:50

Karin Lennmor

Foto: Pressbild

Svensk Damtidnings avgående chefredaktör blev enligt källor anmäld till facket efter att ha skällt ut en vikarie. Hon slutade sen i affekt efter ett möte om händelsen med ledningen.


Ämnen i artikeln:

Karin LennmorAller MediaStina AbeniusSvensk Damtidning

I början av sommaren stod det klart att Karin Lennmor, något av en legendar inom Svensk Damtidning, slutar efter 24 år som chefredaktör. I ett polerat pressmeddelande beskrev hon tiden som ett "lyckligt äktenskap" men att det nu kändes som rätt tidpunkt att lämna över stafettpinnen, varför hon slutar på egen begäran.

Men nu kommer nya uppgifter från två oberoende källor med god insyn om att avslutet inte var riktigt så sansat som de inblandade gör sken av. En anmälan mot Karin Lennmor till skyddsombudet ska ha varit den utlösande faktorn för hennes avgång.

Det var när hon skulle lägga ut ett jobb på en vikarie som chefredaktören gick för långt. Vikarien ska helt lugnt ha svarat att det inte passade så bra med fler jobb eftersom hen redan hade mycket som måste slutföras. Karin Lennmor ska då ha svarat med ett utbrott och kallat personen för idiot, kastat jobblista och penna på golvet och slutligen sprungit därifrån. Allt inför gapande munnar på redaktionen.
– Alla stod som frågetecken eftersom det kom från ingenstans. Enligt min åsikt var det ingen gnällig attityd från vikarien, som snarare tog ansvar för sina lämningar. Karin Lennmors reaktion kom som en blixt från klar himmel, många på redaktionen reagerade och blev illa berörda, säger en källa med mycket god insyn på redaktionen.

Efter händelsen inkom en anmälan till skyddsombudet, varpå företagets ledning tog upp det med Karin Lennmor på ett möte. Hon valde då att säga upp sig.
– Jag tror inte att avsikten var att sparka henne, snarare få till en förbättring. Men det ville hon inte eftersom hon är van att styra och ställa själv.

Den avgående chefredaktören ångrade sig kort efter, uppger ovanstående. Enligt uppgift ska hon dessutom ha försökt ta tillbaka sin uppsägning, men nekats av ledningen. Huruvida det senare stämmer kan dock inte källorna bekräfta.

Karin Lennmors beteende är däremot inget nytt, enligt de nya uppgiftslämnarna. Det bekräftas dessutom av ett anonymt brev som bland annat Resumé publicerade 2011. Då anklagade "representanter från redaktionen" chefredaktören för mobbning och krävde dennes avgång.
– Hennes chefskap är omodernt och oprofessionellt. Hon är ena stunden en varm och gullig person när det passar henne, men också väldigt snabb att rycka fram det tunga artilleriet. Hon kan gå bananas och råskälla på redaktionen inför alla andra, och det är tyvärr ingen överdrift. Det är lite dr Jekyll och mr Hyde, vilket skapar en stor osäkerhet.

Händelsen med vikarien ska ha varit droppen som slutligen fick personalen att agera.
– Tidigare har chefredaktörerna fått styra mycket ifred, men nu har man börjat med mer gemensamma värdegrunder. Man vill inte ha småpåvar längre.

– Jag tror att hon har fått hållas såhär länge främst eftersom hon har presterat väldigt bra resultat. Hon är ju väldigt bra på att göra tidning och redovisa positiva siffror, så det är nog många som har haft överseende av den anledningen.

En tredje faktor som kan ligga bakom Karin Lennmors avgång är digitaliseringen, enligt uppgift.
– Det är Svensk Damtidnings papperstidning som i princip driver hela Aller Media. Ändå snackar man mycket om digitala satsningar. Visst har det stört henne.

Karin Lennmor själv dementerar samtliga uppgifter, vilka hon benämner som "skvaller" och "rykten". Det trots uppgifter om att hon pratat om händelsen med vikarien inför hela redaktionen vid flera tillfällen och då öppet berättat att hon blivit anmäld.
– Det här är bara löjligt, det är trams. Vad är du ute efter? Jag vet inte vad du fiskar efter här, men jag tänker inte kommentera sådant här trams. Ring min vd eller publisher om du vill ha en kommentar, säger hon ilsket och lägger på luren.

Stina Abenius, publicistisk direktör på Aller Media, var Karin Lennmors närmsta chef. När hon får höra att Resumé har varit i kontakt med Karin Lennmor väljer hon att ringa upp.
– Jag kommenterar inte interna personalfrågor. Men de här uppgifterna är helt fel. Karin Lennmor är välkommen tillbaka när som helst, säger hon.

Karin Lennmor jobbade totalt hela 37 år inom Aller Media.

Resumé har sökt fackklubbsordförande Sara Grant för en kommentar.

Mårten Färlin

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.