Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

"Olagligt att sparka litauiske nyhetschefen"

Publicerad: 28 januari 2009, 14:52

MTG sparkade i förra veckan Jolanta Butkeviciene som nyhetschef för TV3 i Litauen. Ihop med femtio kolleger protesterade hon mot att parlamentet utestänger journalister. – Jag är chockad över att ett svenskt företag kan göra så, säger hon.


Ämnen i artikeln:

TV3MTG

Yttrandefrihet. – De hävdade att jag överträtt mina befogenheter när jag skrev under protestbrevet till presidenten. Men jag gjorde det som journalist och medborgare med rätt att uttrycka sin åsikt, säger Jolanta Butkeviciene.

Före jul införde det litauiska parlamentet Seimas kraftiga restriktioner för mediernas arbete, bland annat reglerades var journalister får vistas och när de får tala med politiker.
Den 7 januari skrev 51 framträdande journalister ett protestbrev till parlamentets styrelse och Litauens president Valdas Adamkus. De påpekade att restriktionerna strider mot grundlagens rätt för medborgarna att fritt söka information.
Dessförinnan hade parlamentets talman, den tidigare producenten för den TV3-sända talangshowen ”Star gates” Arunas Valinskas, kastat ut en TV3-reporter som störde hans arbete.

Reportage stoppades

TV3:s nyhetschef Jolanta Butkeviciene gjorde ett reportage om sin utkastade reporter, men TV3:s vd i Litauen förbjöd henne att visa inslaget. Därefter skrev hon under protestbrevet.
Den 20 januari fick Jolanta Butkeviciene sparken:
– Jag kallades in till TV3-direktören Laura Blazeviciute och MTG:s baltiska chef Kaspars Ozolins, berättar hon. De hävdade att jag hade överträtt mina befogenheter när jag skrev under protestbrevet till presidenten. Men jag gjorde det som journalist och medborgare med rätt att uttrycka sin åsikt.
– Jag beordrades att lämna byggnaden genast och vd följde med och kontrollerade medan jag hämtade mina personliga saker. Flera av mina reportrar var chockade och grät. Själv var jag bara chockad, jag kunde inte förstå att en svenskägd tv-kanal kunde göra så.
Det litauiska journalistförbundet har nu protesterat mot MTG:s behandling av sin nyhetschef och kallar åtgärden ”orättvis och olaglig”.
– Vi kräver att Jolanta Butkeviciene får tillbaka sitt arbete och en offentlig ursäkt, säger journalistförbundets ordförande Dainius Radzevicius. MTG visar bristande respekt för det publicistiska oberoendet. Ett sådant beteende borde varje tv-bolag skämmas för. Särskilt MTG som säger sig värna sitt ansvar mot tittarna. De kan förlora allt förtroende hos publiken.
Nu växer protesterna mot MTG och mot talmannen i parlamentet, berättar Arkadijus Vinokur, ordföranden i Vilnius journalistförening:
– Vi får ett ökat stöd för kraven att parlamentet åter ska öppnas för journalister. Även inne i regeringspartierna finns kritik. Vi har stor respekt för Sveriges erfarenhet av fria medier och är rätt avundsjuka på våra svenska kollegers starka position. Vi tycker att svenska företag bör visa de värderingarna även i Litauen.

Skrev brev till Stenbeck

Jolanta Butkeviciene skrev brev till både MTG:s vd Hans-Holger Albrecht och huvudägaren Cristina Stenbeck:
– Jag vill tro att de blivit felinformerade om omständigheterna kring mitt avskedande. Men jag har inte fått något svar.
Det får hon heller inte. Resumé har sökt den ansvarige för fri-tv i Baltikum, Manfred Aronsson, som hänvisar till informationschefen Bert Willborg i London:
– Nej, vi återanställer henne inte. Vi har gjort ett avslut och står för det. Hon har brutit mot våra interna regler och överskridit sina befogenheter genom att underteckna brevet i TV3:s namn.
Går inte MTG maktens ärenden?
– Nej, påståendet är grundlöst. TV3 i Litauen gör allt för att säkerställa att nyheterna är trovärdiga och vi går ingens ärenden. TV3 deltar aktivt för att förbättra arbets­möjligheterna för journalister i parlamentet.
Varför fick hon inte sända inslaget om den utkastade reportern?
– Vi ville inte tala i egen sak i TV3. Däremot har vi krävt att reportern ska återfå sin ackreditering.
Det litauiska journalistförbundet ska nu stämma MTG för olaga avsked.

truefalse

Leif Holmkvist

Reporter

leif.holmkvist@resume.se

Ämnen i artikeln:

TV3MTG

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.